Marea Britanie aplică politici discriminatorii în privinţa muncitorilor români

Data publicării:
1402 20romani 20munca-49402

Opt state comunitare încă mai menţin restricţiile de muncă pentru români. Mai relaxate sau foarte stricte, avem încă interdicţii de lucru în Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Malta, Olanda, Luxemburg şi Marea Britanie.

„Dacă ceva nu merge bine, cine e de vină? Românii. Şapte ani e destul. E destul pentru că acum nu mai înseamnă restricţionare, nu mai înseamnă diferenţiere. Acum înseamnă discriminare”, a spus Vasile Puşcaş, negociator-şef al României cu Uniunea Europeană în perioada 2000-2004.

Oficialii britanici privesc încă cu scepticism muncitorii români. Potrivit autorităţilor britanice, din 2007 până în prezent aproximativ 200 de români şi bulgari au obţinut un număr de asigurare socială. Numărul celor care-au plecat fără niciun act e însă de cel puţin 10 ori mai mare, spun specialiştii.

Liderii de sindicat din Marea Britanie recunosc că limitele impuse de legile lor îi afectează serios pe români.

„Dacă eşti român sau bulgar şi lucrezi acolo, dar nu ai permis de muncă, ai şi mai multe probleme. Marea Britanie este unul dintre statele în care dacă nu lucrezi legal, nu te poţi folosi de drepturile tale ca angajat, nu te poţi adresa instanţelor”, spune Sean Bamford, liderul sindicatului Trades Union Congress.

Românii, a doua comunitate din Irlanda

Alte state s-au mai relaxat şi îi văd cu ochi mai buni pe români. Irlanda, de exemplu, a ridicat de tot restricţiile de muncă încă din iulie anul trecut. Şi acest lucru nu a provocat un aflux de români, recunosc oficialii irlandezi.

„Majoritatea românilor care au vrut să plece în Irlanda plecaseră deja. Comunitatea de români e a doua ca mărime în grupurile de imigranţi. Nu dorim să dăm lecţii, dar ar fi probabil util să ţină cont de experienţa noastră”, este opinia ambasadorului Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan.

Potrivit unui sondaj IRES realizat luna trecută, 20% dintre români ar vrea să muncească în Germania. Urmează în top Marea Britanie, iar pe locul trei este Italia.

Unde vor românii să muncească?

20 % Germania

11 % Marea Britanie

9 % Italia

5 % Franţa

Sursa: sondaj IRES

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri