Marea Britanie introduce lira sterlină cu 12 laturi. Noul design va evapora cel puţin 20 de milioane de lire din buzunarele proprietarilor de automate

Data publicării:
lira

Marea Britanie introduce în 2017 o nouă monedă de 1 liră sterlină, extrem de securizată. Va fi cea mai sigură monedă din întreaga lume, însă există o problemă: noul design, cu 12 laturi, nu se potriveşte cu automatele existente. Aparatele sunt gândite să utilizeze vechea liră, aşadar întregul mecanism de acceptare a banilor trebuie schimbat.

Zeci de mii de automate vor avea nevoie de modificări care se traduc în costuri uriaşe. Monetăria estimează că ar fi vorba de o investiţie de 15-20 de milioane de lire, însă în realitate va fi depăşită. Când automatele au fost modificate pentru a accepta noile monede de 5 şi 10 penny, proprietarii au suportat costuri de 25 de milioane de lire – şi asta doar pentru mai puţin de jumătate din automatele existente.

Povestea costurilor ascunse nu se termină aici. Mai sunt de modificat şi telefoanele publice, cărucioarele de supermarket şi taxatoarele de parcare; în principiu, cam orice aparat în care se introduc bani.

În România, lucrurile au fost făcute puţin anticipativ. Bancnotele şi monedele au exact aceeaşi greutate şi aceleaşi dimensiuni ca euro, aşa încât tranziţia către moneda unică să fie mai uşoară. Vor fi necesare doar modificări de soft, pentru recunoaşterea noilor înscrisuri de pe euro.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri