MARI PROIECTE. Ce listă trebuie să-i prezinte Dan Șova premierului până la sfârșitul lui februarie

Data publicării:
28012013 20ponta 20proiecte-46367

„Tocmai acesta este rolul acelui ministru al marilor proiecte, i-am zis lui Dan Șova și în public și în privat, nu mai ai nicio treabă nici cu deszăpezirea, nici cu nisipul, i-am dat ca termen sfârșitul lunii februarie, tu vii cu cele zece proiecte, un dosar. Am stabilit zece pentru moment”, a spus Victor Ponta.

Printre cele menționate de premier sunt cele două autostrăzi, București-Brașov și Pitești-Craiova, grupul 3 și 4 de la Cernavodă, centrala de la Tarnița și podul de la Măcin. Întrebat de centrala de la Rovinari, premierul a răspuns că parteneriatul s-a semnat cu un grup chinez pentru un miliard de dolari.

Victor Ponta a precizat că nu e exclus niciun investitor care are bani.

„Pe listă este și canalul Siret-Bărăgan, care are trei componente, de irigații de agricultură, componenta de mediu de prevenire a inundațiilor și o componentă de transporturi, că va fi folosit și pentru transportul mărfurilor, cele trei se integrează.

Ceea ce i-am cerut eu lui Dan Șova și va prezenta public, să aibă un dosar în limba română și în limba engleză cu fiecare proiect în parte, cât costă, cam cât vrem să dureze, ce garanții putem să dăm, termene și să le prezinte, merg eu în Germania sau Franța, poate nu găsim investitori, mergem în Coreea, mergem în China, mergem oriunde sunt bani.

Dacă vrem să facem acest pachet de proiecte, cu detalii și să le ducem în zece locuri, poate într-unul, două, trei există interes”, a menționat Victor Ponta.

Majoritate de 51% din acțiuni pentru investitori la grupurile 3 și 4 de la Cernavodă

„Ce am schimbat la Cernavodă e ideea că statul român trebuie să aibă 51%, atunci n-a venit niciun investitor, eu am zis să dăm 51%. Atunci când ceri trei miliarde de euro e greu să spui că tot tu rămâi proprietar majoritar, că nu vine nimeni.

La fel cu autostrăzile, toată lumea vrea parteneriat public-privat. Trebuie să accepți ideea că cel care vine cu banii construiește autostrada, pune barieră, dacă vrei pe autostradă plătești și, pe baza acelui principiu, statul român eventual plătește diferența față de ce se calculase inițial. Ideea că sunt niște oameni care circulă prin lume cu miliardele și nu vrem noi să-i primim, toată lumea îi vrea”, a precizat prim-ministrul.

Întrebat dacă această listă de proiecte este lista lui Dan Șova, premierul a răspuns că este lista lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri