Mariana Gheorghe, manager OMV Petrom: Asigurăm 10 – 11 la sută din veniturile la bugetul de stat

Data publicării:
mariana omv

În nordul Bucureştiului, în locul în care pe vremuri erau depozitele de combustibil ale oraşului, s-a ridicat o construcţie impresionantă. Aici are sediul cea mai mare companie din România, care s-a dezvoltat cu ajutorul unei investiţii substanţiale a austriecilor. Cea care conduce afacerea este Mariana Gheorghe, un manager cu experienţă internaţională, care le-a demonstrat constant investitorilor că este omul potrivit la locul potrivit.

„În aceşti opt ani de la privatizare, de la achiziţia a 51 la sută de către OMV din Austria am realizat investiţii pentru restructurare şi modernizare de nouă miliarde de euro. Este o cifră cu adevărat semnificativă pe care am distribuit-o pe toate segmentele de modernizare, restructurare şi poziţionare pentru creştere. Şi dacă aş pune doar câteva exemple ca să dăm dincolo de cifre o dimensiune acestei investiţii, ne-am concentrat 65 la sută din aceste investiţii pe explorare şi producţie”, explică Mariana Gheorghe.

„Dar în acelaşi timp ne pregătim pentru viitor şi aici vorbim de explorări şi descoperiri. Şi am avut una, cea mai mare de gaz, Totea, pe on shore şi cea mai mare pe off shore, împreună cu Exon mobil, Domino, în Marea Neagră, deci explorări la mare adâncime... De asemenea ne uităm la achiziţii, discutăm de o achiziţie în România, tot off shore, de la Midia Dip, sau în Ucraina, alături de Exon”, detaliază managerul OMV.

Investiţiile străine sunt privite de obicei ca o simplă sursă de bani din exterior. În realitate, cele gândite strategic contribuie la creşterea şi stabilizarea economică a ţării. În acest context se înscrie şi investiţia austriacă.

„Chiar cred că şi pot să folosesc exemplul nostru, investiţiile străine sunt necesare şi foarte benefice economic... Dacă pot să vă dau un exemplu de impact ce poate să însemne o investiţie străină de succes cum a fost a OMV-ului, am calculat chiar de curând în contextul strategiei noastre pentru următorii zece ani impactul economic al Petromului. Şi doar aşa câteva trei, patru dimensiuni. Asigurăm 40 la sută din produsele de bază, respectiv ţitei, gaze, carburanţi, acum intrăm şi cu electricitatea până la 10 la sută. Apoi asigurăm aproape 10 – 11 la sută din veniturile la bugetul de stat. Suntem cei mai mari contribuabili, nu numai că suntem cei mai mari, dar e un procent semnificativ”, explică Mariana Gheorghe.

Însă investiţiile în sine nu sunt suficiente pentru a asigura o creştere continuă a economiei ţării. Este nevoie de o politică stabilă din partea guvernului şi de o administraţie de stat care să deschidă drumul acestor investiţii pe piaţa românească.

„E adevărat că aceste investiţii au nevoie de mai mult decât o dorinţă şi un potenţial energetic, pentru că are nevoie sectorul energetic de un cadru de fiscalitate şi de reglementare stabil, predictibil, pe termen lung, astfel încât să ne putem face planurile de afaceri şi de investiţii, are nevoie de o strategie a sectorului energetic, încadrat în strategia pe termen lung a României, dar care să fie implementabilă, să se realizeze în mod consistent şi coerent şi care să nu se schimbe prea des şi cred eu că are nevoie de această performanţă a sectorului public fie el economic, companiile de stat, dar şi administraţia centrală şi locală care să performeze la solicitările acestor companii care vor realiza investiţiile”, conchide managerul OMV.

Mariana Gheorghe are convingerea că managerul unei companii multinaţionale este obligat să se gândească nu doar la ziua de astăzi, ci şi la ceea ce se poate întâmpla peste cinci ani. Tot timpul este o nevoie de coordonare şi de o viziune pe termen mai lung.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri