Mașini fără TVA. Statul pierde un sfert de miliard de euro

Data publicării:
masini sh lux

Aproape 187.000 de maşini second-hand au fost înmatriculate pentru prima dată în România numai în primele zece luni din acest an.

Potrivit calculelor Digi24, la o valoare medie de 5.000 de euro, rezultă că românii au cumpărat autoturisme la mâna a doua de 935 de milioane de euro. La această valoare, dacă s-ar aplica TVA pentru fiecare maşină rulată care intră în ţară, statul ar trebui să încaseze 224 de milioane de euro.

Banii însă nu ajung în buget pentru că firmele care importă aceste maşini păcălesc statul şi nu plătesc TVA. Mecanismul este simplu.

Firma care importă maşina din Germania declară că va plăti TVA în România, iar când autoturismul intră în România declară că taxa a fost plătită în Germania.

Evaziune TVA în România, din ce am înțeles, e cam 50%, numai că la mașini e 80%”, spune Nicolae Sorescu, director general Rădăcini Motors.

„Trebuie făcută o distincție între cel care-și aduce o mașină pentru uzul lui și plătește un impozit sau ceva și cel care face o industrie din chestia asta”, adaugă el.

Nu doar neîncasarea TVA este problema, ci şi necolectarea altor impozite.

La imobiliare, dacă ai cumpărat un imobil sau două, la al doilea imobil plătești impozit, taxe, la mașini poți să aduci ca persoană fizică 500 de mașini și să vinzi cu un profit și să nu plătești impozit”, spune Zoltan Brassai, director general Ford România.

Spre deosebire de piaţa de maşini noi, unde vânzările au scăzut şi în acest an cu mai mult de 15%, segmentul maşinilor rulate este singurul care a reuşit să facă profit substanţial pe timp de criză, iar în acest an a marcat o creştere de 35%.

Evaziunea din TVA la maşinile rulate

Înmatriculări maşini second-hand: 186.997 autoturisme

Valoare medie autoturism: 5.000 de euro

Valoarea totală a pieţei second-hand: 935 milioane de euro

TVA neîncasat de stat: 224 milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri