Măsura care salvează fructele și legumele românești

Data publicării:
fructe legume FB

Legislaţia permitea introducerea unor măsuri de protecţie, dar ţara noastră nu a aplicat taxe sau preţuri minime după aderare.

Conform preţurilor stabilite în Jurnalul oficial al Comisiei Europene, un kilogram de roşii adus din Turcia sau din Argentina ar trebui să coste minimum 3 lei şi 29 de bani, iar unul de mere 4 lei şi 45 de bani.

În acest fel, autorităţile vor să se asigure că pe piaţă nu ajung produse la preţ de dumping cum se întâmplă în prezent. Iar măsurile de protecţie sunt necesare pentru că în ţările de provenienţă, există subvenţii pentru produse, oferite de stat pe diverse canale.

Agenţia de plăţi trebuie să verifice cum se vând acele produse, niciodată din 2010 şi până acum Agenţia de plăţi nu a verificat. Am cerut să cream un departament de comerţ exterior pentru că sigur producătorii noştri au dreptate, ei sunt puşi pe o piaţă în care alte state respectă legislaţia şi noi nu, sunt puşi în situaţie de diferenţă de competitivitate,” spune Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

În următoarele săptămâni, instituţia trebuie să stabilească lista celor 10 fructe şi legume care ar putea avea un preţ fix de vânzare. Dacă nu respectă legislaţia, importatorii ar putea rămâne fără garanţiile depuse la intrarea în ţară. Aceste garanţii sunt plătite de companii la fiecare import şi sunt calculate în funcţie de valoarea declarată a mărfii.

Deşi suntem o ţară cu producţie agricolă şi potenţial mare, anul trecut, importurile de alimente au depăşit pentru al doilea an la rând exporturile.

Producătorul român a produs cu anumite cheltuieli şi care depăşesc practic valorificarea produsului la vânzare, el va fi în pierdere,” explică Vlad Gheorghe, preşedintele unei asociaţii de producători agricoli.

Doar anul trecut, jumătate din cantitatea de roşii şi castraveţi importată a fost adusă din ţări din afara comunităţii europene. Se întâmplă la fel în cazul a un sfert din merele care ajung în magazine.

Introducerea unor preţuri minime poate rezolva doar parţial problema. Importul de produse alimentare a fost anul trecut de 5,8 miliarde de euro. Din această sumă doar 1,1 miliarde de euro a reprezentat achiziţia din ţări extracomunitare. Restul sunt importuri din ţări membre ale uniunii europene faţă de care românia nu poate introduce măsuri de protecţie pentru că ar încălca libera circulaţuie a mărfurilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri