Analiză „O nouă stare de urgență ar fi un glonț în cap care nu rezolvă nimic” Cum ne putem salva de la dezastru prin cea mai simplă măsură

Data actualizării: Data publicării:
Efect de domino in economie
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune, să le discutăm acum e foarte, foarte târziu. FOTO: Getty Images

Angajații din România se tem mai mult de pierderea locului de muncă decât de virus. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt îngrijorați de numărul mare de cazuri de coronavirus, însă nu vor ca autoritățile să ia din nou măsuri drastice, din timpul stării de urgență. Mai ales că din martie până în prezent aproape 900.000 de români au rămas fără un loc de muncă. 

Analistul economic Iancu Guda a explicat la Digi24 că o nouă stare de urgență nu ar rezolva problema, doar ar amâna rezolvarea ei și va duce la efecte economice dezastruoase, care se vor concretiza prin închiderea a tot mai multe firme și pierderea locurilor de muncă.

Pe de altă parte, creșterea numărului de cazuri va duce și ea implicit la blocaje cu efect de domino în economie.

În aceste condiții, principala urgență care ține de fiecare în parte este respectarea regulilor de igienă și de distanțare socială, a conchis Guda.

Din start războiul pe fronturile sanitar și financiar nu era posibil să fie câștigat simultan pe ambele fronturi.

Starea de urgență a fost necesară la început pentru a pregăti psihologic populația pentru cele 18 luni care vor urma, pentru a se acomoda cu ideea distanțării sociale, pentru ca autoritățile să se pregătească administrativ din perspectiva dotărilor din sănătate și pentru a gândi măsuri economice. Este ceva fără precedent în istoria umanității, niciodată economia globală nu a fost atât de interconectată în comercial, turism, afaceri, comunicare și atunci a fost nevoie de această pregătire.

O nouă stare de urgență este absolut lipsită de utilitate, chiar dacă avem o pauză de la viața socială și economic pentru unele sectoare, nu ne ajută.

Până nu conștientizăm că trebuie să păstrăm distanța fizică, că trebuie să purtăm mască, să avem igienă, nicio stare de urgență nu poate fi decât o stare temporară. Și cu găurile cum rămâne?

O nouă stare de urgență poate fi fatală pentru multe companii.

Adevărata urgență trebuie să fie conștientizată la nivel de individ, lupta nu se câștiga în spitale sau doar prin măsuri economice, lupta se câștigă om cu om.

O noua stare de urgență ar adânci recesiunea, s-ar pierde locuri de muncă.

Dacă vom avea foarte multe cazuri oricum vom avea blocaje, se blochează circuite financiare, firmele nu vor mai avea continuitate în stocuri, se închid pentru izolare. Va urma o reacție în lanț, se vor închide pe efect de domino, de contagiune.

O nouă stare de urgență va fi un glonț în cap, care nu rezolvă nimic, doar amână rezolvarea problemei, a  explicat la Digi24 analistul economic Iancu Guda.

60% dintre angajați cred că am ajuns în această situație din cauza nerespectării regulilor de igienă și de distanțare fizică

Mai mult de jumătate din angajați sunt îngrijorați de numărul mare de coronavirus, dar nu vor reintroducerea stării de urgență. 

Cei mai mulți, 60%, consideră că am ajuns în această situație din cauza nerespectării regulilor de igienă și a distanței fizice, pe când 15% consideră că autoritățile sunt de vină pentru că s-au asigurat că măsurile sunt respectate. 

În acest context, 61% dintre angajați spun că se așteaptă ca numărul infectărilor să crească în continuare, mai mult de o treime consideră că ar trebui măsuri mai drastice, dar fără a intra în starea de urgență. În același timp, jumătate dintre angajați spun că o nouă stare de urgență ar distruge economia și ar afecta locurile de muncă. Doar 10% din cei care au răspuns sondajului de pe o platformă de recrutare online sunt de părere că situația este sub control. 

Cei mai mulți spun că se simt protejați la locul de muncă. Companiile asigură echipamente de protecție, dezinfectează birourile, verifică temperatura corporală la intrarea în sediu, iar o treime dintre respondenți spun că numărul angajaților a fost limitat la spațiile fizice ale firmelor. 

Mai mult decât atât, aproape jumătate dintre companii ar anunța angajații în cazul confirmării unei infectări cu noul virus. 

Peste 80% dintre angajați spun că, deocamdată, în compania în care lucrează nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus. Doar 3% dintre aceștia au recunoscut că în firmă au fost depistate până la 10 cazuri de coronavirus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri