Memorandumul cu Huawei merge înainte. Liviu Dragnea garantează respectarea înțelegerii cu chinezii

Data publicării:
huawei-3

Cinci mari proiecte ar urma să fie realizate de Huawei în România. Chinezii ar urma s participe inclusiv la construcţia Sistemului Naţional de Informaţii şi Comunicaţii şi la Sistemul de Monitorizare a Traficului.

„Există și un memorandum semnat de Huawei cu MInisterul Societății Informaționale, semnat odată cu vizita premierului chinez în Romania, memorandum pe care îl urmărim în continuare și pe care Guvernul îl sprijină. Este o companie care pentru noi prezintă foarte mare importanță”, spune vicepremierul Liviu Dragnea.

Înţelegerea a fost criticată însă de preşedintele Traian Băsescu. În plus, aceeaşi companie din China este în mijlocul unui scandal în ultimii doi ani, în Statele Unite. Autorităţile americane o suspectează de spionaj.

„Am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern, s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unei companii IT străine”, a precizat Traian Băsescu.

Oficialii celui mai mare furnizor mondial de soluţii IT&C vor însă o colaborare pe termen lung cu România. Numai anul trecut au investit 260 de milioane de dolari şi ar mai urma 100 de milioane de dolari până în 2018.

„Huawei şi-a planificat ca până în anul 2018 să crească numărul angajaţilor pe plan local la circa o mie, dintre care peste 70% vor fi angajaţi români”, a declarat William Xu, preşedintele Huawei.

Firmele chineze vor avea la dispoziţie primul parc tehnologic care le va fi destinat exclusiv. Huawei nu va fi singura firmă chineză prezentă acolo, alte companii producătoare de echipamente de comunicaţii fiind interesate să investeasă Acolo.

Proiecte strategice, încredinţate Huawei

- Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii Naţional

- Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului

- proiecte de tip Guvernare Electronică

- proiecte de tip Oraş Inteligent

- Reţeaua Naţională de Bandă Largă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri