Micile economii, mai bine de ținut la saltea decât la bancă

Data publicării:
bani aruncati getty-1

Dacă în 2009 dobânda medie a depozitelor bancare era de 9 la sută pe an, acum aceasta a coborât sub 1 la sută pe an. Asta face ca economiile mici, ţinute la bancă, să fie acum mult mai păguboase. Un exemplu ne arată că la 18 din 23 de bănci ieşim în pierdere.

„Putem să câştigăm maxim 16 lei după un an de zile sau să pierdem 51 de lei. Dacă dobânzile sunt atât de mici şi oricum nu aduc un câştig prea important, măcar să nu pierdem bani şi să ne uităm ca DAE - dobânda anuală efectivă pentru depozite sau câştigul real să fie pozitiv”, spune Irina Chiţu, directorul finzoom.ro.

Pentru asta, din câştigul din dobânda afişată de bancă trebuie să scădem comisioanele băncii şi impozitul de 16%. Vorbim de comisioane ce ţin de cont, dar şi de cele percepute pentru retragerea banilor de la casieria băncii. Puteţi evita acest ultim comision dacă, în data scadenţei, vă transferaţi banii din depozit pe cardul de salariu sau pe cel de pensie.

Oana Ilaş, director într-o bancă: „Majoritatea băncilor nu taxează retragerea de numerar de la bancomatul propriu şi nu taxează nici administrarea contului curent.”

Ieşim în câştig la toate băncile doar dacă depunem sume mai mari de 7 mii de lei, potrivit portalului financiar finzoom.ro.

În prezent, cele mai mari dobânzi afişate de bănci sunt la sumele în lei şi ajung la cel mult 2,15% pe an. Cele mai mici sunt la euro - chiar şi 0,1% pe an!

Chiar dacă dobânzile sunt infime, banii ţinuţi la bancă sunt mai în siguranţă decât cei puşi la saltea, spun specialiştii.

Şi dacă banca va da faliment, în 7 zile conform legislaţiei în vigoare, deponentul îşi primeşte banii pe care i-a depus plus câştigul din dobândă minus comisioanele aferente”, potrivit Irinei Chiţu, directorul finzoom.ro. Atenţie, însă. Numai depozitele de până la 100.000 de euro fiecare sunt garantate.

Cele mai mari dobânzi

(termen de 12 luni)

Idea Bank, TBI: 2,15% pe an pentru lei

Marfin Bank: 1,4% pe an pentru euro

(sursa: finzoom.ro)

Cele mai mici dobânzi

(termen de 12 luni)

Unicredit, Alpha Bank: 0,65% pe an pentru lei

Unicredit: 0,1% pe an pentru euro

(sursa: finzoom.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri