Ministrul Agriculturii, la Digi24: Rușii au respins vinurile românești

Data publicării:
17012013 20daniel 20ctin-44388

Întrebat de către realizatorul Luca Niculescu dacă e adevărat că piața rusească s-a deschis pentru producătorii români de vinuri, Daniel Constantin a răspuns că nu are vești foarte bune.

Pe piaţa UE e o competiţie mare. Am încercat în China şi Rusia, discuţiile au fost extrem de constructive. În noiembrie Rusia a trimis în România inspectori sanitar-veterinari, care au mers la unele unităţi şi au ajuns la concluzia că nu sunt conforme cu regulile ruseşti. Am primit raportul la începutul anului. Vom da un răspuns în 30 de zile şi vom încercă să acomodăm necesităţile. Vreau să cred că nu e o decizie politică. Urmează ca săptămâna viitoare să transmitem obiecţiile noastre la acel raport, după care vom continua discuţiile cu ei”, a declarat ministrul.

În urmă cu câțiva ani, Moscova a invocat acest argument pentru a impune Republicii Moldova - a cărei producție de vinuri avea ca principală piață de desfacere Federația Rusă - o blocadă pentru exporturile de vin. Analiștii au comentat atunci că, încă o dată, Rusia folosea arma economică în scopuri politice.

Nu se știe când va fi aplicat TVA diferențiat la alimente. După pâine, ar putea urma carnea

Principalul obiect vizat în TVA-ul diferențiat la alimente ar fi combaterea evaziunii fiscale, a mai spus ministrul Agriculturii în emisiunea „Imparțial” de la Digi24. El s-a declarat convins că odată aplicat, prețul pâinii va scădea.

Rămâne necunoscut momentul la care vom implementa această măsură”, a recunoscut ministrul, menționând că va fi vorba de o decizie politică. „Poate că ar fi bine să aplicăm proiectul pilot pe şase luni şi apoi trebuie să mergem şi la carne, unde evaziunea depăşeşte 100 de milioane de euro”, a mai spus acesta în emisiunea „Imparțial”, de la Digi24.

De ce nu sunt produse românești în hipermarketuri?

Daniel Constantin a explicat că produsele românești nu sunt prezente în supermarketuri din cauza lipsei producției constante.

Am intrat în contact cu hipermarketurile. Produsele româneşti nu sunt oferite constant către hipermarketuri, pentru că nu există asocieri. Nu puteam, ca fermieri, să oferim producţie constantă. România nu era capabilă, pentru că nu există platforme care să conserve merele pe tot parcursul anului. Am alocat 80 de milioane euro din fonduri europene pentru a crea acele platforme de colectare în care se păstrează legumele şi fructele pentru a fi oferite”, a arătat ministrul.

Totuși, el se declară încrezător că vor fi mai multe produse româneşti în hipermarketuri. „Vreau să intensificăm campania în perioada următoare”, a mai declarat Daniel Constantin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri