Ministrul bugetului: Avem acord cu FMI, nu avem memorandum

Data publicării:
liviu voinea digi 30 oct

Următoarea vizită a delegației Fondului în România este programată după 20 ianuarie 2014 și până la această dată nu se poate renegocia, a menționat Liviu Voinea.

Despre afirmația premierului Victor Ponta cum că în acest moment acordul cu Fondul Monetar Internațional este suspendat, ministrul a precizat că România are acord în continuare cu Fondul, și cu Comisia, însă nu mai are memorandumul, adică „actul care consfințește rezultatul negocierilor din luna octombrie”.

Bugetul a fost construit pe baza acestui memorandum, care a fost aprobat în ședință de Guvern, a fost agreat și cu Banca Națională, nu poate fi transmis către Fondul Monetar. Este un tratat internațional și este nevoie de semnătura președintelui”, a spus Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget, la Digi24.

Ministrul a anunțat că, din discuțiile avute astăzi la Washington, s-ar putea ca boardul FMI din 18 decembrie să fie anulat.

Piețele internaționale s-ar putea ca începând de mâine să reacționeze la ceea ce este o neînțelegere de natură economică și politică. Chiar astăzi am împrumutat la cel mai ieftin nivel din istorie la leu, 2,8%, acum o lună, acum două luni, am împrumutat cel ieftin din istorie la euro, la dolar, 4%. Aceasta pe fondul stabilității politice și a existenței reformelor economice și a acordului cu Fondului și Comisia Europeană.

Acest acord pe care Guvernul și l-a dorit este garanția stabilității macroeconomice a României. În momentul în care acest acord este pus în discuție desigur că pot apărea consecințe pe piețele externe, adică să crească costul de împrumut al României. Este o consecință care trebuie luată în calcul”, a declarat Liviu Voinea.

A doua consecință ține de acordul cu Comisia Europeană. În acestui acord ne vin și niște bani direct, palpabili, nu un împrumut pe care nici nu-l accesăm dealtfel, ci așa numitul top up, adică primim 1,7 miliarde de lei, avem estimare pe partea de venituri a bugetului anului viitor, dintr-o cofinanțare mai mică. România trebuie să cofinanțeze doar 5% din fondurile europene, față de 15% cât e media țărilor care nu au top up. Dacă în luna ianuarie Comisia va constata că România nu are buget și acest lucru va fi considerat de natură să contavină cu totul acordului dintre România și Comisia atunci există riscul semnificativ să pierdem acești bani”, a adăugat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a punctat că o renegociere cu FMI „nu este doar neobișnuită, dar neplauzibilă”.

Voinea a comentat și declarația președintelui privind renunțarea la acciza de 7 cenți, care ar aduce peste două miliarde de lei la bugetul pentru 2014.

Potrivit lui Liviu Voinea ar fi trei variante, prima, a creșterii deficitului, care nu este o variantă de luat în calcul, a doua ar fi tăierea cheltuielilor, iar o a treia variantă ar fi implementarea unei alte taxe care să aducă peste 2 miliarde.

Dacă ne uităm la alte taxe, dintre toate variantele puse pe masă, aceasta a fost cea mai puțin costisitoare, cea mai blândă. Nu există un risc semnificativ de inflație, ca urmare a acestei taxe”, a menționat Voinea.

Despre tăierea a două miliarde de lei însumând cheltuieli, ministrul a spus „că nu este un lucru ușor”.

De facto, acest memorandum nu există, pentru că nu a fost semnat de toată lumea în România și n-a fost semnat de board”, a subliniat Liviu Voinea.

Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmație incorectă din care rezultă că nu cunoaște modul în care funcționează acordul dintre România și Fondul Monetar Internațional”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, din această seară, semnat de purtătorul de cuvânt al președinției, Bogdan Oprea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri