Ministrul de Finanţe a decis anularea sesiunii online de depunere a cererilor de finanţare a IMM-urilor  

Data publicării:
ministerul finantelor mediafax

Ministrul de Finanţe, Daniel  Chiţoiu, a anulat sesiunea online de depunere a cererilor de finanţare pentru IMM-uri. Azi dimineaţă, oamenii de afaceri s-au plâns că pagina unde ar fi trebuit să depună documentele electronice s-a blocat, după doar câteva minute. Până să cadă serverul, 644 de firme au obţinut fonduri de peste 110 milioane de euro. Acum totul va fi luat de la capăt.

ACTUALIZARE 22.15. Ministrul de Finanţe a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată miercuri dimineaţă, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminate suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Ministerul Finanţelor a transmis un comunicat în care ministrul de resort, Daniel Chiţoiu, anunţă anularea procedurii.

"În cursul zilei am fost informat în legătură cu existenţa unor probleme în procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis. Am dispus imediat demararea unei anchete interne împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT. Din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au apărut blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis. Ca urmare, am decis ca sesiunea de înregistrare online desfăşurata astăzi pentru schema de minimis să fie anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri", afirmă ministrul Finanţelor.

El mai arată că doreşte ca acest program sa fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme fără nicio suspiciune şi nu acceptă să planeze nicio urmă de îndoială cu privire la acest program.

ACTUALIZARE 17.55. Ministerul Finanţelor a justificat această situaţie prin faptul că limita tehnică a echipamentelor IT a fost depăşită.

„Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă”, susţine ministerul, invocând concluziile investigaţiilor preliminare declanşate de MFP şi a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de autorităţile competente din domeniul siguranţei IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor.


Au fost totuşi mai puţin de cinci minute - mai exact 293 de secunde - în care unii, mai norocoşi, şi-au putut înscrie proiectele. Astfel, 644 de firme au obţinut fonduri în valoare de peste 110 milioane de euro.

Sesiunea de depunere online a cererilor de finanţare pentru IMM-uri s-a deschis oficial dimineaţă, la ora 8.30. La 8.30 şi 48 de secunde, prima firmă a reuşit să îşi înscrie proiectul pe site-ul Ministerului de Finanţe pentru a primi cele 200.000 de euro de la bugetul statului.

Trei minute mai târziu însă, la ora 8.33, pagina s-a blocat.

„Acest formular a fost pus la dispoziţie la ora 8.30, s-a blocat încontinuu până la 8.35, 8.37, când a părut ca într-un film prost, o comedie proastă: fonduri indisponibile”, a spus consultantul pe fonduri europene Bogdan Buta.

„Pe site-ul Ministerului Finanţelor acest cod de validare nu a fost dat, nu-l primeam, pagina a fost blocată, noi nici n-am reuşit să intrăm până la ora 8.32”, a reclamat Gabriela Brădăţan, consultant fonduri europene.

Pentru a-şi creşte şansele de câştig, Gabriela Brădăţan a încercat să înscrie 19 proiecte de la 30 de calculatoate diferite, alături de colegii săi. Nu a avut însă noroc cu niciunul. Câteva sute de firme au reuşit totuşi să se înregistreze online pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„De aici apare întrebarea - de ce unii au reuşit să se înregistreze şi alţii nu, ce s-a întâmplat, cine a făcut programul din spate, pe baza căror criterii. Unora li s-a dat ecranul peste cap, altora se pare că nu”, se întreabă consultantul Bogdan Buta.

Toată sesiunea de depunere a proiectelor a durat fix 293 de secunde, timp în care 644 de firme au primit de la stat, în total, 113 milioane de euro. La fiecare secundă, statul a împărţit câte 387.000 de euro către firme.

Banii primiţi de la stat nu trebuie returnaţi, însă firmele câştigătoare sunt obligate să creeze câte cinci locuri de muncă fiecare şi să nu renunţe la afacere timp de trei ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri