Ministrul de Finanţe despre bugetul pe 2015: Investiţiile cresc în 2015, evaziunea din turism scade

Data publicării:
Ioana Petrescu ministru de Finante - gov 1

Am negociat reducerea TVA pentru all inclusive, pentru că vrem să susţinem turismul, dar şi pentru că măsura va reduce evaziunea. Dacă cineva cumpară acum un pachet de cazare cu mic dejun va plăti TVA 9%. Aceştia vor plăti TVA 9% decât sa se ducă să mănânce la un alt hotel unde TVA nu este fiscalizat”, a explicat Ioana Petrescu.

Ministrul a adăugat că s-au calculat, pentru 2015, investiţii din fonduri europene de 19 miliarde de euro şi o cofinanţare de 9 miliarde, bani publici.

Vorbim de investiţíi din bani publici şi de investiţii care se vor face din fonduri europene. Vorbim de 19 miliarde din fonduri europene şi 9, partea noastră, sunt bani din fonduri europene. Ca sa intre în buget, este greu să pui sume mari. Am negociat cu ei 0,25% pentru cofinanţare de fonduri europene, aşa am reuşit să punem o sumă semnificativă în buget. Au existat discuţii pe bugetul de anul viitor, ca aceşti bani europeni să fie cheltuiţi mai repede şi prioritar, se vor face schimbări privind cheltuielile şi priorităţile, dar vom anunţa ulterior aceste măsuri”, a precizat ministrul de Finanţe.

Acord între Guvern şi FMI privind un deficit de 1,83%. V. Ponta: "Nu vor fi taxe sau impozite suplimentare. Tot ce s-a adoptat e inclus în bugetul pe 2015"

Ioana Petrescu a adăugat şi faptul că sunt prevăzute, în buget, creşteri ale investiţiilor, însă a refuzat să dea cifre. Priorităţiile negocierilor, a adăugat ministrul, au fost fondurile europene, un deficit cât mai mare pentru ca măsurile de scăderi de taxe luate anul trecut să poată fi menţinute în bugetul pe 2015.

Din ultima versiune, investiţiile cresc în 2015 faţă de 2014, dar nu vreau să dau încă cifre. Ultimele date sunt introduse în sistemul informatic al bugetului acum. Am avut priorităţi, fonduri europene, deficit structural de 1% pe MTO şi un deficit pe cash cât mare, pentru ca reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi scutirea de impozit pe profitului reinvestit să fie introduse în buget”, a mai spus Ioana Petrescu.

Potrivit premierului Victor Ponta, structura deficitului pe cash convenită cu FMI este de 1,83%, din care 1,4% din PIB pe MTO, 0,4% din PIB pentru cofinanţarea proiectelor europene. Cei 0,3% pentru Apărare trebuie obţinuţi la Consiliul European.

Cristian Pârvan (AOAR) despre negocierile cu FMI: Trebuie să alocăm bani pentru investiţii, dar nu în detrimentul indexării pensiilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri