Sari la conținut

Ministrul Finanţelor: Cota unică se menţine la 16% în acest an. De anul viitor s-ar putea păstra doar la firme

Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă şi are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menţine cota unică în 2014”, a spus Ioana Petrescu, citată de Mediafax.

De anul viitor însă, populaţia va plăti impozit diferenţiat, în funcţie de venituri, însă doar dacă bugetul va permite acest lucru.

Impozitarea progresivă este o măsură prevăzută şi în programul politic asumat de Executiv. În acest document se arată că salariile vor fi taxate în trei trepte de 8, 12 şi 16%.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că pentru firme se va menţine în continuare cota unică de 16 la sută.

În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a continuat Petrescu.

Aceeaşi filozofie se aplică şi în cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentule şi a neimpozitării profitului reinvestit, măsuri pentru care se realizează în acest moment diferite scenarii şi analize.

Din câte ştiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe şase luni, va avea un impact bugetar de circe 2 miliarde lei”, a mai spus Petrescu.

Noul ministru al finanţelor nu este de acord cu o amnistie fiscală, chiar dacă o astfe de măsură ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scrut, arătând că astfel de practici slabesc conformare voluntară pe termen mediu şi lung,

„Dacă vrem să avem o creştere a colectării pe termen mediu şi lung, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană, va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp ca să facem asta în mod sustenabil”, a adăugat Petrescu.