Misterioasele căi ale creșterii economice. Diferențele dintre revizuirile statistice, nemaivăzute în altă țară

Data publicării:
85179158

În septembrie, statisticienii anunţau că economia intra în recesiune. Cu două zile înainte de alegeri, reveneau cu un comunicat. Spuneau că totul merge bine şi că avem o creştere în trimestrul trei de 1,9%. Astăzi au scăzut creşterea.

„Revizuirile acestea sunt normale și nu le facem decât conform unor regulamente după care ne calculăm acești indicatori”, spune Tudorel Andrei, preşedintele INS.

Statisticienii au tot făcut asemenea modificări în ultimele luni, şi încă unele mari. Înaintea alegerilor prezidenţiale, premierul, care a ajuns în turul doi, ne ameţea cu cifre şi se lăuda că economia duduie.

În urma revizuirii, PIB-ul în trimestrul doi a scăzut cu 0,3, dar în trimestrul întâi a crescut cu 0,5% față de trimestrul patru din 2013. Adică nu am fost niciodată în recesiune”, declara Victor Ponta, premierul României, în 14 noiembrie 2014.

Explicaţiile oficiale au venit abia astăzi. Rectificările se datorează schimbării modului de calcul şi în niciun caz comenzilor politice.

Reporter: V-a sunat cineva din Guvern, au fost discuţii?

Tudorel Andrei, preşedintele INS: Nu a existat niciun telefon, nici înainte, după anunțarea datelor de către INS. Dar trebuie să facem diferența între modificările care intervin la nivelul seriei brute și la nivelul seriei de sezonalizate.

Revizuiri statistice se produc şi în alte ţări, dar nicăieri nu au înregistrat diferenţe atât de mari ca în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri