Motivul pentru care românii vor să își cumpere o a doua casă

Data publicării:
blocuri case cartier rezidential bucuresti cer sursa foto digi24

Potrivit studiul de piață citat, mai mult de 40% din români sunt interesați sub o formă sau alta de prețurile caselor așa că foarte probabil, piața imobiliară va cunoaște o creștere în 2016. Vorbim deopotrivă de cei care vor să cumpere sau să vândă o casă, precum și de cei care vor să închirieze sau să stea cu chirie.

La începutul anului trecut, doar o treime dintre români erau interesați într-un fel sau altul de sectorul imobiliar. Motive ar fi destule, printre ele și faptul că veniturile au crescut în ultimul an sau că un credit imobiliar se obține mai ușor. Când românii decid că e momentul să investească în acest sector, cea mai mare parte iau în calcul cumpărarea unei locuințe. Mai mult de jumătate vor să cumpere, în vreme ce procentul celor care vor să vândă este de două ori mai mic. Dar diferența este acoperită de construcțiile noi.

Paradoxal, cei care vor să închirieze un apartament sunt doar puțin mai mulți decât cei care caută o astfel de locuință, dar aceste date, la nivel național, influențează prea puțin balanța dintre cerere și ofertă dintr-o localitate sau din alta.

Totuși, dacă 21% dintre participanții la studiu spun că vor să cumpere un imobil pentru a-l închiria, aceasta este o tendință care poate duce pe termen mediu și lung la scăderea nivelului chiriilor.

Mai mult, în funcție de orașul în care se află, o garsonieră de 25.000 de euro poate aduce din chirie semnificativ mai mulți bani decât dacă aceeși sumă s-ar depune în bancă.

De menționat este și faptul că cei care au deja o locuință și vor să se mute sunt mai mulți decât cei care ar urma să își cumpere prima lor casă.

Un alt indicator al faptului că piața imobiliară are șanse mari să crească în 2016 este dat de faptul că a cincea parte dintre cei intervievați speră să își rezolve problema pe care o au, indiferent dacă vorbim de închiriere sau cumpărare, în următoarea lună. Procentul lor este semnificativ mai mare decât acum un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri