Mugur Isărescu: A ajuns ROBOR un fel de terorist, umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni

Data publicării:
180329_COMISIE_BNR_ISARESCU_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că ieftinirea creditelor nu se poate face prin modificarea ROBOR sau chiar eliminarea lui. Costurile creditelor sunt reduse dacă şi preţurile sunt stabile, spune el.

isarescu la forumul pietei financiare foto inquam ganea (4)
Foto: Inquam/Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naționale a anunțat că va merge, împreună cu tot Consiliul de Administrație al instituției, în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la evoluţia indicelui ROBOR. Întrevederea va avea loc în data de 12 februarie.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Am primit în sfărșit o invitație validă.

Până acum, guvernatorul BNR a fost chemat de două ori de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, în Comisia Economică de la Senat, dar de fiecare dată a refuzat să se prezinte pe motiv că invitaţia a fost lansată la televizor. Recent, Daniel Zamfir a prezentat mai multe mail-uri, vechi de acum unsprezece ani, care ar arăta că au existat înţelegeri între Banca Centrală şi băncile comerciale pentru a stabili valoarea indicelui ROBOR.

Cât despre modificarea formulei de calcul a indicelui ROBOR sau chiar eliminarea lui, variante susţinute de Darius Vâlcov, guvernatorul BNR spune că acest lucru este extrem de greu din punct de vedere tehnic.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Soluția în sensul să ieftinești creditul constă în a reduce inflația, în a mări credibilitatea în economia românească, a termina războiul acesta inutil cu sistemul bancar, a închide ostilizarea populației împotriva băncilor, nu folosește nimănui. Dacă e vorba doar de denumire, cu toate că ar fi jenant să te apuci să schimbi denumirea pentru că nu s-a înțeles despre ce e vorba. Îmi pare rău că a cuprins toată societatea românească şi a ajuns acest ROBOR un fel de terorist, aşa, de umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni.

Având în vedere deprecierea istorică a leului faţă de moneda europeană, din a doua parte a lunii trecute, Mugur Isărescu a recunoscut că instituţia pe care o conduce a intervenit pentru a susţine leul.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Să faci așa un tărăboi, intri în primele pagini ale ziarelor de specialitate, haideți să ne calmăm, orice tărăboi costă. Nu pot să neg că nu am intervenit că e prea evident, dar nu pot să comentez că am intervenit.

Şeful BNR vorbeşte şi despre un impact negativ al taxei pe lăcomie, impusă băncilor de Guvern pe nivelul ROBOR. Mugur Isărescu a refuzat, însă, să dea şi cifre concrete despre eventuale pierderi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Deocamdată, atât pot să vă spun, nu arată deloc bine, impactul este major și nu arată bine.

În a doua şedinţă de politică monetară din acest an, BNR a decis să menţină dobânda cheie la 2,5% pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri