Mugur Isărescu îi îndeamnă pe politicieni să învețe din lecția ultimelor perioade electorale

Data publicării:
mugur isarescu crop

Cred că obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere economică care creează locuri de muncă. (...) Faţă de trecut, cuvântul sustenabilitate este esenţial, ne trebuie o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată, o echilibrare a resurselor şi politicilor. Dacă accelerăm creşterea economică în perioadele pre-electorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale. Și ciclul din perioada 2000-2012, fără să localizeze un an, poate să fie o sursă de inspiraţie”, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

El apreciază că un dezechilibru major în ultimii 20 de ani s-a creat în privinţa raportului între pensionari şi angajaţi, o soluţie fiind creşterea numărului de contribuabili la bugetele de asigurări sociale.

Totodată, şeful băncii centrale spune că este dezirabil un ciclu lung de dezvoltare economică, cu cât mai puţine declinuri, fiind de preferat o creştere economică de 4% pe termen mai lung, „dacă atât poate economia”, decât un avans de 7% pe o perioadă de câţiva ani.

Guvernatorul consideră că ar trebui pus accentul pe macrostabilitate, chiar dacă acest termen pare erodat şi mulţi s-au plictisit de el, întrucât acest obiectiv n-a fost dus niciodată până la capăt sau a fost încălcat în anumite momente.

Citiți și:

Mugur Isărescu: „Să nu ne jucăm cu problema stabilităţii financiare”

Eurobarometru: 90 la sută din români consideră că situaţia economiei naţionale este proastă

Economia subterană. România, locul doi în Europa


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri