Mugur Isărescu: O bună parte din preţuri au intrat într-o fază de calmare şi declin

Data publicării:
Is rescu -Mediafax Foto-Octav Ganea

Probabil în septembrie ne îndreptăm spre intervalul ţintit, iar la final de an suntem binişor în intervalul ţintit. Sfârşitul de an, conform prognozei actuale, ne va prinde la 3,2%, faţă de 3,5% în prognoza anteriorară. Datele introduse în modelul macroeconomic operează şi cu o schimbare pentru finele lui 2014, în loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult”, a spus Isărescu.

El a arătat că noua prognoză este cu 0,3 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea din februarie, în condiţiile în care nu sunt informaţii că se vor face modificări în calendarul de ajustare a preţurilor administrate.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor avem veşti relativ bune. Cu toate că rata anuală a inflaţiei este in afara intervalului ţintit, după cele două şocuri externe (cel din semenstrul al II-lea al anului trecut şi majorarea accizelor) observăm intrarea pe un trend descendent pe care noi îl prognozam să fie chiar mai accentuat, în sensul scăderii preţurilor au acţionat: aprecierea leului, persistenţa deficitului de cerere, îmbunătăţirea anticipaţiilor inflaţioniste şi un efect de bază favorabil asociate preţurilor la legume, fructe, ouă si combustibili. În sensul creşterii au acţionat actualizarea cursului la accize. Printre altele aş sublinia că în lunile de toamnă amplificarea inflaţiei e legată de preţurile la produsele agricole (în special fructe şi ouă) iar în primele 3 luni din acest an, de preţurile administrate. O bună parte din preţuri au intrat într-o fază de calmare şi declin. Antiipatiile inflaţioniste sunt mai bine ancorate în orizontul de doi ani, în orizontul de un an încă mai prezintă o oarecare neîncredere. Ne-a ajutat, cum spuneam, aprecierea pronunţată a leului faţă de euro şi dolar mai ales dacă ne comparăm cu ceea ce s-a petrecut în a doua jumătate a anului precedent dar şi cu prognozele mult mai pesimiste ale altor operatori- dealeri de pe piaţă”, a declarat Mugur Isărescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri