Nanoroboți și mașini autonome în România. Proiecte futuriste de cercetare ar putea obține o finanțare de 200 milioane de euro de la UE

Data actualizării: Data publicării:
MARCEL BOLOS
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: captură TV

Cercetarea din România poate beneficia de fonduri europene substanțiale, chiar și pentru proiecte ce ar putea părea încă de domeniul viitorului îndepărtat. Pe platforma unde se află laserul de la Măgurele ar putea fi dezvoltată infrastructura necesară pentru un computer cuantic, care să fie folosit în zona nanoroboților. Iar în zona de inteligență artificială, Bucureștiul vrea să obțină finanțare pentru primul proiect de cercetare pe vedere computațională la nivelul României, a dezvăluit sâmbătă la Digi24 ministrul fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș.

Pentru Institutul Cantacuziono, de pildă, s-a găsit această alternativă a finanțării europene pentru a fi repus pe picioare. Este vorba despre 150 de milioane de euro, o sumă mare, pe care Institutul o poate accesa pentru a pune bazele vaccinului tetravalent. „Pașii pe care trebuie să-i facă pentru a accesa aceste fonduri nu sunt puțini. Noi am început cu negocierea pe o avem cu Comisia Europeană pe zona programelor operaționale, pentru că va face parte din programul operațional de sănătate, unde va fi inclusă cercetarea medicală”, a precizat ministrul Marcel Boloș în emisiunea „În fața ta”.

Nu este însă singurul proiect mare de cercetare pe care România l-a propus pentru finanțare. „Avem institutul sau, mă rog, platforma, cum am denumit-o noi, pentru ceea ce înseamnă computerul cuantic, din zona de nanotehnologii. Este o investiție comparabilă cu laserul de la Măgurele ca importanță. Este vorba despre un computer folosit în zona nanotehnologiilor, a nanoroboților”, a declarat Marcel Boloș. Autoritățile intenționează să construiască pentru aceasta o platformă comună cu cea a laserului de la Măgurele.

„Deocamdată suntem în faza de negociere cu Comisia Europeană, la nivel de proiect. 200 de milioane de euro sunt gândiți ca și buget. Nu este singurul proiect. Pe zona de inteligență artificială încercăm să dezvoltăm primul proiect de cercetare pe vedere computațională la nivelul României, ceea ce înseamnă că - sper - să prindem momentul în care să vedem primele mașini autonome sau roboți autonomi” pe care îi obținem din acest proiect, a spus Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri