Nereguli cu bani europeni, plătite din Fondul de rezervă

Data publicării:
bani euro-1

În decembrie 2009, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a încheiat un contract pentru crearea unui portal online pentru firme.

Serviciul era menit să ajute societăţile comerciale să obţină sau să transmită online documente către ONRC. Proiectul, în valoare totală de peste 66 de milioane de lei, a beneficiat de finanţare nerambursabilă, din fonduri europene, de peste 20 de milioane de lei.

Trei ani mai târziu, un control făcut de Comisia Europeană a scos la iveală mai multe neregului în ceeea ce priveşte felul în care a fost făcută licitaţia.

Autoritatea contractantă a încălcat prevederile legale în ceea ce priveşte încheierea contractului de achiziţii nr. 2225268/31.12.2009 prin utilizarea atât a procedurii de licitaţie restrânsă accelerată, în mod nejustificat, cât şi a cerinţelor minime pentru criteriile de selecţie tehnice care nu sunt proporţionale cu obiectul contractului”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Licitaţia a fost câştigată de societatea comercială Romsys SRL. De altfel, firma, deţinută de un grup austriac, a câştigat în ultimii ani, potrivit site-ului său, numeroase contracte cu instituţiile statului, printre care Hidroelectrica, Ministerul Educaţiei, mai multe spitale mari, dar şi Ministerul Administraţiei sau cel al Apărării

Din cauza neregulilor, oficialii europeni au decis să recalculeze finanţarea, iar acum Oficiul trebuie să returneze o parte din banii primiţi.

„Se stabileşte calitate de debitor a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului urmând a se returna suma de 3.145.618,33 lei (...) Autorităţii de Management pentru programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice " din cadrul Ministerului Economiei (...) reprezentând o corecţie financiară de 25% din contractul de servicii nr. 225268/31.08.2009”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

ONRC este în subordinea Ministerului Justiţiei, aşa că pentru achitarea datoriei, peste 3 milioane de lei, bugetul acestui minister va fi suplimentat, din fondul de rezervă al Guvernului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri