Nicolae Ciucă le-a arătat unor senatori americani cum poate ajuta România în transportarea cerealelor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Ciuca_senatori_SUA
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Bucureşti cu o delegaţie de senatori americani. Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat sâmbătă la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu o delegaţie a Senatului SUA, posibilităţile oferite de România în transportul de cereale provenite din Ucraina, informează Guvernul României.

„Premierul României a prezentat problematica exporturilor ucrainene şi a eforturilor României pentru a susţine securitatea alimentară a statelor expuse, în special a celor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, dar şi viabilitatea economiei ucrainene. Portul Constanţa, Portul Galaţi, circulaţia pe Dunăre către inima Europei, transportul pe cale ferată şi pe drumuri au fost prezentate ca variante de suport de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă. De asemenea, o parte importantă a discuţiei a vizat invazia rusă din Ucraina şi nevoile de sprijin concret pentru vecinii noştri”, se arată într-un comunicat al guvernului român.

Senatorul Robert Portman, şeful delegaţiei americane, a mulţumit României pentru eforturile întreprinse şi a subliniat interesul pe care îl are pentru ţara noastră, deoarece în Ohio, statul pe care-l reprezintă, are importante comunităţi de români şi de ucraineni, informează Agerpres.

„Din această perspectivă, senatorul american este preocupat să ajute ţara noastră în finanţarea proiectelor energetice nucleare, dar şi în transportul de cereale, irigaţii şi investiţii în industria de profil. Robert Portman este un susţinător al prezenţei americane în Flancul Estic al NATO şi al importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea aliată. Senatorul american a remarcat producţia românească de grâu excelentă de anul acesta, dar şi deciziile ţării noastre în materie de independenţă energetică, foarte apreciată de către partea americană”, conform cmunicatului

Nicolae Ciucă a subliniat că, pentru victoria Ucrainei în războiul declanşat de agresiunea militară rusă, este esenţială unitatea Occidentului, în special prin manifestarea susţinerii tuturor statelor care sunt încă dependente de produsele energetice ruse.

„Ambele părţi au convenit faptul că întărirea serioasă a Flancului Estic cu capabilităţi militare moderne, de ultimă generaţie şi prezenţa americană şi aliată substanţială sunt cruciale pentru menţinerea posturii de apărare şi descurajare necesară în faţa avansului şi proiectelor strategice ofensive ale Rusiei în regiune”, mai precizează Guvernul.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri