Noile salarii din sectorul public vor costa bugetul 334 milioane de euro

Data publicării:
BANI BUGETARI SALARIU-1

Noile salarii din sectorul bugetar, după cum acestea apar în proiectul aferent de ordonanță de urgență, va duce la creșterea veniturilor statului cu 841 milioane lei, în urma colectării unor sume mai mari cu titlul de impozite pe venit și asigurări sociale de stat.

Per total însă, efectul va fi negativ căci cheltuielile bugetului cu salariile angajaților la stat vor crește mult mai mult, respectiv cu 2,34 miliarde lei. Efectul final va fi negativ, cifrat la 1,5 miliarde lei, respectiv 334 milioane euro sau 0,2% din PIB.

Deficitul bugetar nu va crește căci guvernul Dacian Cioloș a anunțat intenția sa de a asigura banii necesari majorării salariilor din perceperea unor dividende mult mai mari companiilor de stat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că "sute de milioane" din impactul bugetar al acestor majorări salariale va fi asigurat din dividendele care sunt vărsate la buget de către companiile de stat, precum și din cele aferente participațiilor minoritare ale statului la alte companii, susținând totodată că măsura nu va afecta planurile de investiții ale companiilor de stat.

Impozitarea mai agresivă a profiturilor înregistrate de către companiile de stat va avea însă efect negativ în sensul micșorării sumelor rămase la dispoziția companilor de stat pentru efectuarea de investiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri