Nokia, pierderi după fuziunea cu Alcatel-Lucent

Data publicării:
nokia getty

Cei de la Nokia și-au prezentat rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an, iar cifrele arată că finlandezii au ieșit pe minus. Mai bine de jumătate de miliard de euro este pierderea netă raportată de producătorul finlandez, în condițiile în care în similară a anului trecut au înregistrat un profit de ordinul sutelor de milioane de euro. Scăderea masivă a profitului este, de fapt, efectul achiziționării producătorului francez Alcatel-Lucent, procedură finalizată la începutul acestui an. E drept că pe termen lung, această tranzacție îi va ajuta să ocupe o poziție mult mai bună pe piața echipamentelor destinate companiilor de telecomunicații, unde concurează cu Ericsson și Huawei. Pe termen scurt, însă, cei de la Nokia încă resimt fuziunea ce i-a costat mai bine de 15 miliarde de euro. Prin urmare, luna trecută finlandezii au anunțat că vor desfința mii de locuri de muncă la nivel global, înclusiv în țara de origine.

Pierderile au fost influențate și de vânzările slabe ale diviziei de echipamente pentru rețele mobile. Potrivit Reuters, Nokia a vândut pe acest segment marfă de 5,18 miliarde de euro, cu opt la sută mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Cel mai puțin au vândut pe piața din America de Nord, care este dominată de giganții Apple și Samsung.

În 2013, finlandezii le-a vândut celor de la Microsoft divizia care producea de telefoane mobile. Prețul tranzacției a fost de 5,4 miliarde de euro, dar pentru acești bani, Nokia s-a angajat să nu mai producă niciun telefon. Pe termen scurt, banii i-au ajutat pe finlandezi să-și revină, însă interdicția de a produce telefoane i-a făcut mai puțin competitivi.

Din acest an însă, cei de la Nokia vor putea lansa din nou telefoane sub marcă proprie. Încă de anul trecut, reprezentanții companiei spuneau că au de gând să revină în forță și că vor să se axeze pe telefoane inteligente. Adică fix pe piața dominată de Apple și Samsung.

O dată cu fuziunea cu francezii de la Alcatel-Lucent, Nokia s-a reîntors și în România, după o absență de mai bine de cinci ani. Nu au dechis un sediu nou, însă producătorul francez are la Timișoara o parte a divizei de cercetare.

Profit Nokia în primul trimestru

2016 -513 mil. euro

2015 +177 mil. euro

Vânzări Nokia în primul trimestru

2016 5,18 mld. euro

2015 5,59 mld. euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri