Nouă ani de la introducerea RON. Ce secret păstrează BNR

Data publicării:
bancnote lei bani vechi bani noi - mediafax

În 2005, de la 1 iulie, 10.000 de lei deveneau 1 leu. Părea ceva impresionant, însă puterea de cumpărare nu s-a modificat prea mult.

„Mă duceam cu părinţii mei cu 100 de lei în piaţă, luam două sacoşe cu mâncare şi rămânea şi bani ca să mai mănânce tata 2-3 mici, să bea o bere şi să mai îmi dea şi mie un suc. Dar acum te duci cu un milion şi vii cu un pacheţel în mână”, spune un bărbat mai în vârstă.

În urmă cu nouă ani, milionul a pierdut patru zerouri şi, astfel, a devenit leul greu. Din păcate, nivelul de trai al românilor nu a căpătat aceeaşi greutate, iar consumatorii nu s-au învăţat încă cu denominarea.

Oficialii Băncii Naţionale spun că greul încă nu a venit. În 2019 e posibilă trecerea la euro, iar preţurile ar putea creşte artificial pentru a se încadra în conversia cu moneda unică.

Atunci când vom trece la euro, împarţirea va fi la o cifră foarte complexă, o cifră urmată după virgulă de alte cinci cifre. Şi vă daţi seama că este destul de greu pentru un om să facă aceste calcule”, spune Mugur Șteț, purtător de cuvânt al BNR.

Reprezentanţii Băncii Naţionale țin secretă informaţia legată de cantitatea de bani vechi care au ajuns în sertarele colecţionarilor sau ale nostalgicilor. Oricum, cei care vor să schimbe leii vechi o mai pot face şi acum.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri