Noul cod fiscal nu a fost acceptat de specialiştii CE. Eugen Teodorovici: Au fost discuţii fructuoase, dar nu ne-am înţeles pe acest aspect

Data publicării:
eugen teodorovici numit la finante facebook-1

Eugen Teodorovici: „Azi au fost discuţii între CE, ceilalţi colegi miniştri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuţii fructuoase. Un singur punct de pe agendă nu a fost cel asupra căruia încă nu ne-am înţeles şi asupra căruia nu este un acord - Codul Fiscal”.

Noul Cod Fiscal aprobat de Parlament aduce mai multe măsuri de relaxare fiscală.

Printre cele mai importante, reducerea cotei standard de TVA, de la 24% la 19%, cu un punct procentual peste ce a promis iniţial Guvernul şi renunţarea la supraacciza pentru carburanţi. Guvernul şi-a luat însă măsuri de siguranţă. Ca să compenseze cât de cât scăderea veniturilor, a lăsat posibilitatea primăriilor să crească nivelul taxelor locale şi nu a mai redus impozitul pentru unele microîntreprinderi.

Experţii financiari văd noul Cod Fiscal ca pe o sabie cu două tăişuri.

Gabriel Sincu, specialist în fiscalitate: „Un element foarte bun - eliminarea supraaccizei de la combustibili, ştim că a fost o mişcare nefericită, care n-a făcut decât să reducă veniturile la bugetul de stat pentru că toţi transportatorii au preferat să alimenteze în afara României. Să sperăm că-i vom readuce la pompele din România şi vom vedea încasări mai mari atât din acciză, cât şi din TVA”.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „E uşor să spui <reduc toate taxele>, important e să ai şi o soluţie. Cred că ar fi o greşeală majoră să reducem investiţiile publice în continuare, evident că ele trebuie şi îmbunătăţite ca eficienţă”.

Ministrul Finanţelor a admis că deficitul României se va mări, dar speră într-o creştere economică mai mare, care să susţină bugetul. Ţinta de deficit în 2016 era de până la 1,2% din PIB.

Impactul bugetar al noului Cod Fiscal este de 12 miliarde de lei.

Schimbările din noul Cod Fiscal

TVA scade de la 24% la 19%

Accizele la carburanţi se reduc cu pînă la 20%

Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%

Contribuţiile de sănătate se plafonează la trei salarii medii brute

Taxa pe stâlp se elimină

Valoarea impozabilă a clădirilor vechi se reduce cu pînă la 50%

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor rămâne 3%, nediferenţiat

Primăriile pot majora cu 50% nivelul taxelor locale

Impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri