O nouă bulă imobiliară s-ar putea naşte în Germania. Preţurile caselor au crescut cu 5%

Data publicării:
germania-4

Cu tonele de bani ieftini şi dobânzi foarte mici în Europa, Germania simte căldura speculaţiilor imobiliare: preţurile locuinţelor din Germania au crescut anul trecut cu 5%. Pentru o altă ţară ar fi un procent obişnuit, însă nu şi pentru Germania: este cea mai mare creştere din ultimii zece ani. Cererea a crescut, iar ritmul cu care se construiesc locuinţe noi nu poate ţine pasul.

Germania este străină de orice înseamnă nebunie imobiliară. E ţara în care aproape jumătate din populaţie stă în chirie, nu exista obsesia de a avea o casă proprietate, iar creşterile susţinute ale imobiliarelor nu sunt pe placul nemţilor. Banca Centrală a ţării estima anul trecut că preţurile apartamentelor sunt supraevaluate cu 20%.

La aproape şase ani de la spargerea bulei imobiliare în majoritatea economiilor dezvoltate, creditul ieftin şi programele de stimulare a achiziţiei de locuinţe creează o nouă bulă uşor de observat la nivel global. Potrivit Deutsche Bank, Canada ocupă locul I în topul imobiliarelor supraevaluate, în vreme ce preţurile caselor în Norvegia sunt cu 40% mai mari decât valoarea lor reală. În Marea Britanie preţurile au crescut cu 5 procente anul trecut, iar în Suedia, creşterea de 11% îi face pe economişti să tragă un semnal de alarmă. Experţii susţin că piaţa se află în plină bulă imobiliară şi se tem că prăbuşirea acesteia este inevitabilă.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri