O primă decizie în disputa privind prelungirea mandatului șefului Armatei. Procesul se va judeca pe fond în 12 februarie

Data actualizării: Data publicării:
militar roman mapn

Curtea de Apel București a admis cererea ministerului Apărării și a suspendat decizia președintelui Klaus Iohannis prin care se prelungea cu un an mandatul fostului șef al Statului Major la cârma Armatei.

Decizia este executorie deci se aplică imediat însă va putea fi contestată de Președinție. Atribuțiile vor fi prelute de locțiitorul șefului Statului Major, fost șef al Forțelor Aeriene. La finele anului trecut președintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD pentru funcția de șef al Statului Major.

Atunci, președintele Klaus Iohannis a avut cuvinte aspre pentru PSD, pe care l-a acuzat de incompetență, și a anunțat că a semnat prelungirea cu un an a mandatului șefului Statului Major de la acel moment, Nicolae Ciucă. „PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru șeful Statului Major al Armatei”, a declarat președintele Klaus Iohannis. El arăta că mandatul lui Nicolae Ciucă expiră la 31 decembrie 2018 iar România nu poate rămâne fără un șef al Armatei. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată și am rezolvat-o după ședință”, a mai spus Klaus Iohannis anunțând că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Cine e judecătorul care a decis suspendarea decretului lui Klaus Iohannis.

Ministerul Apărării Naţionale a depus marţi, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărări.

În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţinea faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri