O shaormerie mică din Bucureşti va plăti un impozit de peste 12.000 de lei pe an

Data publicării:
SHAORMA-1

Guvernul vrea să înlocuiască de anul viitor cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă. Noul impozit forfetar se va aplica tuturor companiilor din sectorul auto, turistic sau de alimentaţie publică.

Guvernul vrea să reducă evaziunea fiscală într-un singur sens: cu noi taxe şi impozite. De exemplu, impozitul forfetar pentru un restautant va ajunge de anul viitor la 12.000 de lei pe an, adică 1.000 de lei pe lună.

Aceeaşi sumă ar urma să fie plătită de anul viitor de orice shaormerie de 50 de metri pătraţi din Bucureşti. Un calcul simplu ne arată că, pentru a plăti impozitul către stat, unitatea respectivă ar trebui să vândă 100 de shaorme pe lună a câte 10 lei.

Potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul, proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi din Bucureşti va plăti un impozit forfetar anual de peste 17.000 de lei. Pentru restaurantele de peste 300 de metri pătraţi, impozitul forfetar ar urma să ajungă la 23.000 de lei pe an.

Analiştii economici susţin că efectul noii măsuri se va reflecta şi în preţurile serviciilor, care vor fi astfel impozitate suplimentar.

„Vom cumpăra mai scump tot ce înseamnă aceste servicii, restaurante, hotelărie şi aşa mai departe şi, în consecinţă, tot acest sector va deveni mai puţin competitiv prin comparaţie cu alte ţări”, a avertizat Cristian Păun, profesor de economie.

Tot de anul viitor, vor fi supuse impozitării şi spălătoriile auto, vulcanizările sau service-urile auto.

Pentru o spălătorie auto, de 200 de metri pătraţi, se va plăti un impozit forfetar de 18.000 de lei, adică de 1.500 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că angajații ar trebui să spele lunar 150 de maşini doar pentru a plăti impozitul către stat.

Impozitul forfetar pentru un service auto de 200 de metri pătraţi va fi de 24.000 de lei pe an. În cazul unui service auto complet complet echipat şI cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, impozitul va fi de 120.000 de lei pe an.

Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar a fost discutat în această săptămână în Guvern şi va fi dezbătut în Parlament în regim de urgenţă.

Impozitul forfetar pentru restaurante

Suprafaţă: 150 de metri pătraţi

Oraş: Bucureşti

Valoare impozit: 17.000 de lei pe an

Suprafaţă: 300 metri de metri pătraţi

Oraş: Bucureşti

Valoare impozit: 23.000 de lei pe an

Impozitul forfetar pentru service-urile auto

Suprafaţă: 200 de metri pătraţi

Oraş: Bucureşti

Valoare impozit: 24.000 de lei pe an

Suprafaţă: 1.000 de metri pătraţi

Oraş: Bucureşti

Valoare impozit: 120.000 de lei pe an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri