Oficial BNR: Pierderile sistemului bancar pentru anul trecut au fost „mult mai mari” de 2 miliarde de lei

Data publicării:
BNR -Mediafax Foto-Octav Ganea 1

FOTO: MediafaxFoto

"Când se vor publica cifrele pe rezultatele băncilor veţi vedea că atunci când am spus că vor avea o pierdere de peste 2 miliarde de lei am fost optimist. Au fost mult mai mari la noiembrie, iar în decembrie au fost şi mai mari", a afirmat Nicolae Cinteză în faţa Comisiei de Buget-Finanţe, în cadrul dezbaterii pe tema creditelor în franci elveţieni, dând astfel replica unei propuneri a deputatului PSD Ana Birchall.

Ana Birchall a propus, printre altele, ca băncile să constituie din propriul profit un fond de solidaritate socială, pe baza căruia să se intervină în cazuri sociale.

Nicolae Cinteză explică pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicată a provizioanelor pe care instituţiile de credit au fost nevoite să le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales în contextul curăţării bilanţurilor, proces început din vara anului trecut, după o directivă a BNR.

"Pierderea la 30 noiembrie a băncilor este foarte mare, pentru că au făcut provizioane, vârful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, în noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred că este sub 13%", a spus N. Cinteză.

El a precizat că nu toate băncile s-au aliniat cerinţelor BNR de a-şi curăţa portofoliile, până la sfârşitul lunii septembrie.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Nicolae Cinteză afirma că băncile aveau deja la 30 septembrie pierderi care totalizau aproape 1,6 miliarde de lei.

"Pe fondul provizioanelor mari care s-au înregistrat, şi vă spun că mai urmează multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei", spunea directorul BNR la acel moment.

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 bănci au avut pierderi însumate de 1,55 miliarde lei.

În anii anteriori, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei în 2012 şi de 777 milioane lei pentru 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri