Sari la conținut

OMV Petrom a descoperit un nou zăcământ de ţiţei în Marea Neagră

 

În timp ce gazele descoperite în Marea Neagră ar asigura consumul României pentru 6 ani, fără a mai avea nevoie de importuri, noul zăcământ de petrol înseamnă doar 1,2% din producţia totală de petrol a companiei. Deşi pare puţin, estimările se referă la o singură sondă, spun petroliştii.

În acest moment, Petrom caută gaze şi petrol în patru perimetre din Marea Neagră. Doar dintr-unul extrage ţiţei. În afară de perimetrul Istria, în celelalte are doar activităţi de explorare şi estimează că în 2020 ar putea extrage până la 80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. În perimetrul Istria sunt deja cinci zăcăminte de unde se extrage ţiţei încă din 1987.

Din zăcământul nou descoperit producţia ar putea echivala cu 3800 de plinuri de benzină şi motorină zilnic, spun reprezentanţii companiei.

Sonda Marina 1, cea care a găsit petrol pe fundul Mării Negre, a forat la peste doi kilometri adâncime. În schimb, sonda care a descoperit rezerva impresionantă de gaze naturale sapă la peste 3000 de metri. În acest moment, americanii de la Exxon deţin recordul celei mai adânci sonde. Aceştia caută petrol în Golful Mexic la 12 kilometri sub luciul apei.

Anul trecut statul român a încasat aproximativ 230 de milioane de euro din taxele plătite de Petrom şi Romgaz pentru resursele extrase. Cifra este cu 13 procente mai mică decât în 2012.