OMV promite să țină Petromul departe de ruși

Data publicării:
petrom2

OMV a negat că Petrom va face obiectul tranzacţiei cu ruşii. Ar fi şi greu, pentru că autorităţile române, cel puţin, ar încerca să blocheze tranzacţia, nu doar prin măsuri administrative, ci şi în calitate de acţionar minoritar la Petrom.

Rafinăria este un punct strategic al economiei româneşti. Sunt trei importante. Cea de la Năvodari, deţinută acum de kazahi, dar care urmează să ajungă la chinezi, şi două la Ploieşti, din care una aparţine Lukoil, Petrotelul.

OMV ar urma să cedeze active europene în schimbul unei participaţii minoritare, de 25%, la un zăcământ de gaze din Siberia.

Potrivit presei austriece, două rafinării OMV, cea uriaşă de la Viena şi una din Bavaria, ar fi fost pe lista schimbului de active cu Gazprom. Acestea ar fi urmat să fie transferate către o nouă entitate, la care să participe ruşii.

La sfârșitul anului, şeful OMV, Rainer Seele, spunea că a pregatit o listă scurtă cu trei nume de active pentru schimbul de active cu ruşii. Seele are relații destul de apropiate cu Rusia. A condus Wintershall, grup german care are un parteneriat trandițional cu Gazprom, care chiar prin intermediul firmei germane și-a extins afacerile europene. A fost și președinte al Camerei de Comerț Germania- Rusia.

Foști oficiali ai OMV critică decizia actualei conduceri de a ceda active pentru o participație minoritară la un zăcământ rusesc.

Fără nici o legătură cu OMV și viitorul său in Rusia, ar trebui spus că multe companii occidentale au fost scoase în șuturi din exploatarea resurselor. Shell a pierdut exploatarea zăcământului uriaș Sahalin și chiar BP s-a retras din TNK.

Citiţi şi:

Business Club. OMV și Gazprom, o prietenie strânsă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri