Cluj-Napoca a fost, în premieră, în 2016, oraşul cu mai mulţi turişti decât locuitori. Aproximativ 370 de mii de vizitatori au ajuns anul trecut în oraşul din inima Transilvaniei. Populaţia municipiului înregistrată la ultimul recensământ este puţin sub 325.000 de locuitori. Cei mai mulţi dintre turiştii străini au venit din Europa şi Statele Unite.
Majoritatea turiştilor de anul trecut au vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca.
Mulţi sunt interesati de pieţele centrale, Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, apoi ar mai fi şi Dealul Cetăţuia, cu panorama oraşului, Grădina Botanică şi de asemenea, Parcul Central.
Piaţa centrală a oraşului adăposteşte unul dintre monumentele reprezentative ale arhitecturii gotice din Transilvania. Este obiectivul turistic cel mai căutat în Cluj-Napoca.
Fie că ajung la Cluj-Napoca din Marea Britanie, Franţa sau Germania turiştii se declară impresionaţi de arhitectură, dar şi de istoria de peste 500 de ani a Bisericii Sfântului Mihail. Cei mai mulţi încep să viziteze oraşul chiar de aici.
„Nu am ajuns aici de mult timp şi nu am citit despre acest loc, dar e foarte frumos. (...) Nu ştiam la ce să mă aştept de la Cluj, dar e minunat”, spune un turist.
„E destul de frumos, ai unde să te plimbi, ai ce să vezi. Suntem încântaţi de ceea ce vedem”, mărturisește un altul.
„În 2016 am avut cu 15% mai mulţi turiști care au vizitat Cluj-Napoca decât în anul 2015, iar numarul total al celor care ne-au vizitat a depășit locuitorii rezidenţi ai orașului, fiind apreciaţi la circa 370.000 de vizitatori, turiști, pe tot anul 2016”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Din cei aproape 370.000 de vizitatori, aproape un sfert au fost turiști străini. Comparativ cu anul 2015, numărul lor a crescut cu peste 10 la sută.
„Nu am auzit de el până acum, dar zburăm pe aici şi de aceea am venit să îl vizităm. (Reporter: De unde sunteţi?) Suntem din Anglia. (Ce părere ţi-a lăsat oraşul după o primă privire?) E foarte frumos, cultural şi arhitectura e frumoasă”, spune turistul străin.
„Românii au fost pe primul loc, urmaţi de francezi, nemţi, spanioli, cei din Marea Britanie, Italia, SUA, Polonia şi Israel şi Ungaria”, arată Marius Lazin, reprezentant al unui centru de turism din Cluj-Napoca.
Anul acesta, orașul din inima Transilvaniei așteaptă și mai mulţi turiști. Autoritaţile locale investesc peste nouă milioane de lei pentru a crea zone pietonale mai mai mari și pentru a deschide noi obiective.
„Există o serie de investiţii speciale care vor creşte interesul celor care vor să petreacă măcar un weekend prelungit în Cluj-Napoca. Vorbim de reabilitarea unor obiective turistice recunoscute, precum Turnul Pompierilor”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei.
Cluj-Napoca a fost în 2016 al patrulea cel mai vizitat municipiu din România, după București, Constanţa și Brașov.