Ordonanța lui Eugen Teodorovici cu noile taxe intră azi în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici 180131_GUVERN_SEDINTA_053_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanța controversată din domeniul fiscalității anunțată în urmă cu două zile de ministrul Eugen Teodorovici ar urma să fie discutată azi în Guvern. Ea va figura pe ordinea de zi suplimentară, potrivit ministrului muncii. 

ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă le-a confirmat jurnaliștilor că ordonanța pe fiscalitate va intra chiar joi pe ordinea de zi a ședinței de guvern, dacă va avea avizul CES.

„Tot ceea ce am făcut și toate punctele din această ordonanță sunt pentru cetățeni. Eu cred că acest lucru este benefic. Știu că există o rezistență, știu că există întotdeauna și nemulțumiți (...) Eu cred că aceste măsuri vor aduce beneficii cetățenilor. (...) Mă interesează ca cetățenii să nu mai aibă dobânzi așa de mari la bănci, suntem un guvern de stânga și cred că trebuie să luăm aceste măsuri. Nu este vorba de noi taxe, este vorba de măsuri de sprijin pentru cetățeni”, a punctat Viorica Dăncilă, răspunzând întrebărilor referitoare la criticile aduse ordonanței.

„Dacă dl. președinte va veni, vom face exact ceea ce prevede Constituția României”, a mai spus premierul, întrebată despre eventuala prezentă, anunțată, a președintelui Klaus Iohannis la ședința de guvern. Viorica Dăncilă a precizat că nu a fost contactată de șeful statului pentru a o anunța despre prezența acestuia la ședința de guvern.

În ceea ce privește OUG pe amnistie și grațiere, Viorica Dăncilă a negat din nou că ar avea pe masa de lucru așa ceva și a reafirmat, pe de altă parte, că România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE.

ACTUALIZARE. Liderii coaliției de guvernare au în vedere noi schimbări la Pilonul II de pensii. Ar urma să fie incluse în ordonanţa pentru noi taxe, aflată pe ordinea suplimentară a şedinţei de guvern de joi. Principala modificare se referă la posibilitatea retragerii banilor din Pilonul 2, prevăzută în varianta inițială a proiectului. Poartă discuţii pe această temă ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament. Citiţi detalii aici.

ACTUALIZARE. La scurt timp după apariția informației că ordonanța referitoare la fiscalitate ar intra chiar joi în discuția Guvernului, bursa de la București a început să scadă din nou, după ce în ajun înregistrase o adevărată „miercure neagră”.

Citiți mai multe detalii aici: A doua zi proastă la Bursa de la București - între panică și neîncredere


La ședința de guvern ar urma să participe și președintele Klaus Iohannis.

Ne-am obișnuit ca pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern să fie proiectele de lege cele mai importante, relatează corespondentul Digi24 la Guvern, Anca Orheian. Practic acesta era și motivul pentru care, indiferent de comunicarea dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis nu prea avea cum să afle care sunt proiectele importante, pentru că acestea puteau fi introduse pe ordinea suplimentară chiar cu o oră înainte.

Ministrul muncii, Marius Budăi, spune acum că această ordonanță care aduce noi reglementări în domeniul fiscal va fi introdusă pe ordinea suplimentară. Miniștrii pot să facă acest lucru chiar în timpul ședinței de guvern.

Citește și ”Dragnea își pregătește plecarea de la putere. Și întoarcerea. Ca președinte al României”

E nevoie însă de un aviz al Consiliului Economic și Social, un aviz consultativ, e adevărat, dar este obligatoriu. O ședință a celor care fac parte din acest Consiliu începe la ora 13:00 și rămâne de văzut dacă vor lua în discuție acest proiect de act normativ.

Ședința de guvern începe la ora 15:00.

Totuși, și cei de la Ministerul Finanțelor, și sindicaliștii ceruseră un răgaz tocmai pentru a putea face și alte modificări pe această ordonanță, ar trebui operate „mici reglări” și nu se știe dacă au reușit să le facă până astăzi.

Ordonanţa prin care Guvernul vrea să introducă „taxa de lăcomie” şi un nou impozit pe cifra de afaceri încă nu are o formă finală. Proiectul ar putea fi modificat în şedinţa Consiliului Economic şi Social, declara ministrul Finanţelor, miercuri seara, la România TV. Organismul, din care fac parte Guvernul, sindicatele şi patronatele, trebuie să dea un aviz consultativ.

Joi seară, la Ministerul Finanţelor, a avut loc o primă discuție între oameni de afaceri şi lideri sindicali. Aceștia s-au întâlnit cu șase secretari de stat, nu și cu ministrul, însă nu au obţinut de la aceştia prea multe explicaţii.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că ordonanţa vine cu „idei nemaiauzite”, în timp ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că măsurile sunt cât se poate de corecte.

Preţul noii revoluţii fiscale va fi plătit de toţi românii, spun analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri. Între măsurile preconizate, Guvernul anunţă plafonarea, pentru doi ani, a preţului gazelor. Însă experţii atrag atenţia că măsura nu poate fi aplicată pentru gazele cumpărate din import. Companiile din domeniul energiei transmit că impunerea unui nou impozit pe cifra de afaceri va reduce investiţiile şi va creşter tarifele. Aceeaşi poziţie o adoptă şi firmele din comunicaţii.

Citiți și: 

Darius Vâlcov, după anunţarea măsurilor fiscale: Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea

Fondul Proprietatea: Măsurile propuse de Guvern sunt o bombă cu ceas pentru economia României

Eugen Teodorovici: Domnul preşedinte văd că se erijează într-un avocat al bogaţilor

Operatorii din telecomunicații: Măsurile propuse de Guvern vor afecta toți utilizatorii de internet, telefonie și servicii de televiziune

Atenție, nu e doar „taxa pe lăcomie”! Sunt și tăierile indirecte până în 2021

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri