Ordonanța privind supraimpozitarea plăților compensatorii, modificată de către deputați

Data publicării:
sedinta comuna senat Camera deputatilor 27 martie 5257308-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

Ordonanța modificată va ajunge la Comisia de buget a Senatului, care este cameră decizonală. Prin urmare, votul final va fi dat de plenul Senatului.  

Orice şef de la stat sau din mediul privat va renunţa la 85% din salariile compensatorii primite la plecarea din companie înainte de expirarea mandatului, câtă vreme ordonanța nu este modificată. Aceasta, cu toate că iniţial erau vizaţi doar foştii şefi de comisii din Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Impozitarea plăţilor compensatorii a fost gândită ca o soluţie de taxare a foştilor şefi din comisiile de supraveghere a pieţei de capital, pensiilor şi asigurărilor. Unii dintre ei au încasat salarii compensatorii chiar şi de 800.000 de euro în momentul în care comisiile s-au desfiinţat pentru a fi transformate în Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Însă ordonanţa dată de guvern nu şi-a atins nici pe departe scopul declarat de Guvern. Forma în care a apărut în Monitorul Oficial făcea referire la toţi angajaţii cu funcţii de conducere.

„La Monitorul Oficial a mers altceva. Aveți mare grijă. Vreau să și dăm afară pe ce funcţionar se crede mai deştept ca Guvernul. Nu e un caz izolat. Una decidem noi şi funcţionarii sunt mai puternici ca noi,” spunea premierul Ponta în 12 iunie.


În schimb, premierul susține acum că greşeala a fost posibilă din cauza „proastei organizări a Executivului” și că totul a pornit de la Ministerul de Finanţe, care a propus în şedinţa Executivului impozitarea tuturor veniturilor compensatorii, nu doar a celor care le revin şefilor din comisiile de supraveghere financiară. Textul a suferit modificări, în şedinţa de Guvern, dar la Monitorul Oficial a ajuns tot prima variantă.

„Ministerul de Finanţe a venit cu o variantă în şedinţa de guvern, varianta cu toţi la un loc (...). Noi în şedinţa de guvern am modificat, eu am venit cu un alt text, după care însă a plecat textul iniţial,” a explicat Victor Ponta.

În mod normal, după ce a fost aprobată de Guvern, ordonanţa de urgenţă trebuia să ajungă la Secretariatul General al Guvernului, care să o trimită spre publicare la Monitorul Oficial. Reprezentanţii Executivului, susţin însă că documentul a fost trimis către Ministerul de Finanţe, iniţiatorul ordonanţei, iar de aici a plecat spre Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri