Oros, despre exportul de cereale: Ne-am bazat pe buna-credință a celor care raportau cifre. După ce am dat OM8, cifrele s-au schimbat

Data publicării:
cereale agricultura
Ucraina acuză Rusia că a furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele ocupate Foto: GettyImages

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat la Digi24 că sunt în curs de evaluare consecințele ordonanței militare 8 prin care s-a interzis exportul în afara UE de cereale, dar și a unor produse procesate din cereale, cum ar fi produsele de patiserie și panificație. Ministrul a spus că decizia nu a fost ușor de luat și că datele exacte au venit abia după ce a fost dată ordonanța.

"Evaluăm care sunt consecințele OM8. Am dorit să ne asigurăm că există suficiente rezerve de produse agroalimentare de bază. Nu știm cât va dura criza care sunt complicațiile asupra economiei și agriculturii.

În domeniul cerealelor, vrem să ne asigurăm că până la noile recolte sunt suficiente stocuri pentru România.

În fiecare zi analizăm, s-ar putea ca în noua ordonanță, unele produse de pe acea listă să dispară, s-ar putea să adăugăm altele, vom vedea.

Această decizie nu a fost simplă, ne-am gândit că vor fi firme care vor fi afectate, dar era mai important să știm că aceste stocuri sunt suficiente pentru populație în următoarele luni.

În ultimele zile am avut date mai exacte după ce am dat ordonanța.

De la început ne-am bazat pe buna-credință a celor care ne raportau cifre. După ce a apărut Ordonanța militară, cifrele s-au schimbat, pentru că era și interesul celor care raportau că cifrele să fie cât mai corecte.

Vom reevalua, în noua ordonanță militară vom face câteva retușuri.

Avem acest instrument al ordonanțelor în care în fiecare săptămână putem ajusta", a declarat ministrul Agriculturii.

Citiți și:

Ordonanța militară 8: Companiile din România nu mai pot exporta biscuiți, ulei, zahăr, cereale. Alte produse interzise la export

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri