Palas, o nouă rasă de oi, a fost obținută în România după 30 de ani de cercetări

Data publicării:
oi2 digi

Aceste mioare aparţin unei noi rase obţinute de specialiştii de la Institutul de Cercetare din Constanţa. La începutul anilor 80 şi-au propus să creeze o rasă care să aibă carnea mult mai slabă şi mult mai gustoasă. Ca să ajungă la acest rezultat, cercetătorii au încrucişat rasele Merinos şi Ille de France.

Carnea acestor animale nu este bogată în grăsimi iar gustul nu se aseamănă cu cel al oii. Este mai mult asemănător gustul de carne de vită.

Spre deosebire de oaia pe care o ştim cu toţii, mioara Palas nu are blana bogată, tocami pentru că este crescută doar pentru carne.

„În condiţii normale de exploatare, această rasă realizează un spor de peste 350-380 de grame de carne pe cap şi pe zi. În condiţii de îngrăşare, au fost şi exemplare care au depăşit şi 550 de grame de cap şi pe zi, o performanţă extraordinară”, explică Radu Răducu directorul Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas. Cu alte cuvinte, chiar şi de două ori mai mult decât în cazul unei oi obişnuite.

Cu oaia de Palas am putea acapara exporturile din Uniunea Europeană. „România ar putea să devină chiar leaderul european în exportul producţiei de carne. Are şi posibilitatea şi specialiştii necesari”, subliniază Elena Cioară, şef Inspecţie în Zootehnie, Direcţia Agricolă Constanţa.

Planul a fost pus deja pe hârtie şi a ajuns pe masa ministrului Agriculturii. Ce-i drept, cheltuielile ar fi uriaşe - în jur de 10 milioane de euro pe an - dar şi profitul va fi pe măsură, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri