PARADOX. Importăm cartofi, dar fermierii români își aruncă recolta

Data publicării:
cartofi 1

Marcel Sandu cultivă cartofi de mai bine de 20 de ani. Dacă în urmă cu şase ani omul avea 90 de hectare de cultură de cartofi, în acest an a redus producţia la 25 de hectare. La anul, suprafaţa cultivată va fi şi mai mică, din cauză că preţul primit pe kilogram e prea mic pentru un efort aşa mare.

 „Ia la niște prețuri foarte mici, le depozitează, care nu, le vinde direct, ei câștigă, dar noi nu o să avem bani să reînființăm culturile pentru anii următori. Fiecare își are filiera făcută, știe unde să meargă, de unde să aducă”, spune Marcel Sandu.

Variante de vânzare nu sunt multe. Aşa că cei care nu vor să vândă în pierdere intermediarilor sunt nevoiţi să lase marfa pe câmp sau să o dea animalelor.

 „În fiecare an se aruncă cantități importante, pentru că, în general, mulți dintre producători, neavând acces în piață, se rezumă să vândă pe marginea drumului”, confirmă Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.

Anul acesta, agricultorii vor obţine o recoltă de cartofi de aproape 4 milioane de tone, fiind cea mai bună din ultimii trei ani. Dar nici măcar un sfert nu ajunge la export. Anul trecut, pe mesele europenilor au ajuns puţin peste şapte mii de tone. Motivul: cartofii româneşti nu sunt arătoşi!

Mai mult, în multe ţări europene se cultivă cantităţi îndeajuns de mari pentru asigurarea producţiei interne. Partea proastă este că aceste cantităţi uriaşe de cartofi autohtoni nu se regăsesc toate în consumul românilor, deşi ar acoperi cu vârf şi îndesat cererea.

Datele arată însă că importăm cartofi, peste 160 de mii de tone numai anul trecut. Iar cantitatea este de aproape două ori mai mare decât în anul precedent. La acestea se adaugă şi importuri fără acte, susţin sindicatele.

Ne vin foarte mulți cartofi din Polonia. Sunt firme care aduc cantități mari de cartofi din alte țări, puternic subvenționate. Declară cantități mai mici decât cele de pe factură”, explică Ștefan Niculae.

Totuși, după ce recolta europeană a fost distrusă de inundaţii şi grindină anul acesta, străinii, inclusiv polonezii, au venit să cumpăre cartofi cu zecile de tone, zilnic, de la agricultorii români

Recolta bună nu va duce nici la scăderea preţurilor. În iarnă, un kilogram de cartofi costa 4 lei, chiar dacă în vara putea fi cumpărat cu un leu în piaţă. În magazine vor ajunge cartofii din import şi cei depozitaţi de intermediari.

Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, arată că, paradoxal, acest fenomen se produce, deși, teoretic, nu ar fi rentabil economic: „Cumperi cartofi scumpi în condiițiile în care îi aduci scumpi, îi păstrezi în conditii de frig scumpe, cu energie scumpă”.

La consumul de cartofi, România se află pe locul doi în Europa, după Polonia, cu o medie anuală de peste 92 kilograme de locuitor.

Importuri de cartofi

2012: 161.525 tone

2011: 89.595 tone

(sursa: Ministerul Agriculturii)

Românii, printre fruntaşi la consumul de cartofi

(kilograme / cap de locuitor / an)

Polonia 115

România 92

Portugalia 91

Germania 64

Franţa 45

Italia 44

(sursa: Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri