Patronat: Impozitul pe venit de până la 65.000 euro duce la falimente

Data publicării:
santier 20mfax-45567

„Cerem Ministerului Finanţelor să realizeze un studiu de impact pentru că anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Dacă acestor firme le pui impozit pe venit le forţezi fie să-şi diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adaugă peste 100.000 de firme cu profit zero. Dacă doar 10% dintre aceste firme ar intra în faliment şi dacă luăm o medie de doi angajaţi pe o firmă, asta înseamnă 100.000 de şomeri, zeci de mii de firme care nu plătesc TVA, impozite, CAS etc”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

El a arătat organizaţia pe care o conduce nu a fost consultată la elaborarea modificărilor Codului Fiscal.

„Am aflat alaltăieri (marţi, n.red.). Am parcurs această ordonanţă, şi salutăm faptul că se încearcă să se mărească baza de impozitare şi să se aducă o anumită predictibilitate a măsurilor fiscale. Problema este însă că introducerea impozitului de 3% la firme care au venituri de până la 65.000 de euro s-a făcut fără un studiu de impact. Poate o astfel de analiză ne arată că pierdem mai mult decât câştigăm”, a adăugat Nicolescu.

Guvernul a decis marţi reducerea plafonului veniturilor pentru microîntreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri