Patronatele din turism cer introducerea impozitului pe bacșiș

Data publicării:
chelner

„Solicităm o intrare în normalitate, nu este nicio facilitate să avem TVA redus la alimentație, și să se plătească impozit, cum în câteva țări europene se plătește impozit pe bacșiș și acesta este evidențiat, să se întâmple la fel și la noi. Sunt patroni de restaurante care vor să facă acest lucru, dar legislația actuală nu le permite”, declară Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

„Acel ospătar va fi obligat să-i treacă pe nota de plată sumele respective şi angajatorul câştigă la rândul lui pentru că-şi dă seama cât bacşiş se încasează pe baza unei bune serviri”, explică Lucia Morariu, preşedintele ANAT.

Analiză Business Club

Ideea este că nu se va introduce o cotă fixă pe fiecare notă, așa ar fi ușor. Există 10% și gata. Nu! Chelnerul vine la consumator, îl întreabă cât îi lasă bacșiș, dacă îi lasă, și apoi o trece pe notă, iar statul să-și ia 16%.

La final, Fiscul va descoperi că în țara noastră oamenii care merg în restaurante și baruri sunt mai zgârciți decât scoțienii și nu lasă nici măcar un leu. Asta deoarece este un act care nu este impus.

În alte țări există cote standard și de aceea e ușor de controlat. Patronii din turism ar fi foarte interesați de această idee, pentru că, de fapt, solicită la schimb scăderi la TVA. Ei ar avea numai de câștigat, nu dau nimic de la ei. Bacșișul este al angajaților, ei îl bagă în buzunar, iar acesta este grosul venitului, căci în domeniul acesta sunt cele mai mici salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri