Petrol iranian în România

Data publicării:
cisterne petrol

Una dintre navele care vor readuce petrolul iranian pe piaţa internaţională va ajunge în România. Surse citate de Reuters spun că Iranul a semnat deja contracte de livrare pentru şase super-tancuri pline cu petrol. Unul dintre clienţi este Lukoil, care a comandat un milion de barili de petrol iranian pentru rafinăria Petrotel din Ploieşti.

Petrolul care are ca destinaţie România va fi încărcat pe navă pe 5 februarie, iar tranzacţia este intermediată de divizia de trading a Lukoil. Singura rafinărie din ţara noastră special construită pentru petrolul iranian este Petromidia, controlată acum de kazahii de la Rompetrol.

Dar se va descurca şi Petrotel-ul celor de la Lukoil. Este o rafinărie echipată să proeceseze petrol rusesc, foarte asemănător cu cel iranian.

La scurtă vreme după ridicarea sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a mărit producţia cu 500.000 de barili pe zi. Cu tot atât vrea să îşi crească şi exporturile şi iată că deja a găsit clienţi. Jumătate sunt din Europa, jumătate sunt din Asia, scrie Reuters.

Pentru Petrotel, importul de petrol iranian este o veste bună. Rafinăria din România este mai mică decât una pe care ruşii de la Lukoil o au în apropiere, la Burgas, în Bulgaria. Şi pe lângă această concurenţă în interiorul aceluiaşi grup, Petrotel a fost prinsă în suspiciunile de evaziune fiscală, care i-au îngreunat activitatea.  

Şi în vreme ce în România ajunge petrol din Iran, austriecii din spatele Petrom vor face tot posibilul să extragă petrol rusesc. OMV se bazează în prezent foarte mult pe zăcămintele din România, care se apropie de finalul ciclului de viaţă.  

Citiţi şi:

ANALIZĂ. De ce, contrar previziunilor, cursul petrolului a început să crească?
Președintele iranian a încheiat contracte în valoare de 40 de miliarde de euro în Europa
Cum poate România să profite de deschiderea Iranului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri