Petrolul sare pragul de 40 de dolari

Data publicării:
petrol petrolisti instalatie GettyImages-72340691
Foto: Gulliver/GettyImages

E un trend de creştere pe materiile prime de ceva vreme. Luni, minereul de fier a avut o urcare de 20% în câteva ore, cea mai bună zi de când există aceste tranzacţii, săptămâna trecută cuprul şi aluminiul s-au scumpit şi ele serios. Nu s-a întâmplat mare lucru. Doar faptul că are China noi planuri de stimulare a economiei şi sunt speranțe că rezervele de materii la consumatori, inclusiv petrolul, se mai reduc.

Tocmai contextul aceasta în care nu s-ar găsi fundamente solide pentru această creştere i-a făcut pe cei de la Goldman Sachs să elaboreze un raport în care să atragă atenţia că raliul de acum va fi de scurtă durată. Argumentul lor ar fi că o dată cu creşterea cotaţiilor, vor fi livrări mai mari din partea producătorilor şi atunci creşterea cotaţiilor ar fi mai greu de susţinut. Pieţele încă sunt dominate de ofertă şi atunci ceea ce am avea acum ar fi doar un start furat, pentru că o revenire a ceeea ce înseamnă mărfuri se va produce mai încolo.

Strict legat de petrol, Goldman susţine că piaţa e încă suprasaturată şi doar un deficit real de petrol poate să ducă la preţuri cu adevărat mai mari şi care pot fi susţinute în timp. Ceea ce nu ar fi cazul pentru moment. Goldman merge până acolo, încât recomandă clienţilor să parieze împotriva creşterilor de la materii prime, de la cupru până la aur.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri