Petrom pierde jumătate din profit

Data publicării:
petrom

Rezultatele slabe vin după trei ani consecutivi în care Petrom a înregistrat profituri considerabile: aproape 4 miliarde de lei in 2011 și 2012 și aproape 5 miliarde de lei în 2013.

Profitul Petrom a fost de 2,1 miliarde de lei, anul trecut. Scăderea abruptă a preţului petrolului, în a doua parte a anului, s-a resimţit în câştigurile de la pompă.

Nu este singura problemă a companiei. „Profitul net a scăzut cu 56 la sută din cauza cheltuielilor cu taxele”, a declarat Mariana Gheorghe, director general Petrom.

„Avem costuri de producție mai mult de 17 dolari pe baril. Ele, practic, au crescut de la un an la altul cu 1,8 dolari pe baril”, a spus Gabriel Selinschi, membru al directoratului Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție.

Supraaciza şi taxa pe construcţii speciale au erodat vânzările Petrom, care au scăzut cu 2 miliarde de lei, la 21,54 miliarde de lei. Încasările benzinăriilor au fost mai reduse cu 7 procente faţă de 2013. Cererea şi-a revenit abia pe final de an, pentru că preţul petrolului a continuat să scadă.

Compania a plătit statului taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei anul trecut, cu 736 de milioane de lei mai mult faţă de 2013.

În octombrie anul trecut, Petrom şi gigantul american ExxonMobil au descoperit o nouă pungă de gaze prin forarea sondei de explorare Pelican South - 1 în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Compania va termina forajul la finalul primului trimestru din acest an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri