PIAROM: A început migrația personalului de la privat la stat

Data publicării:
functionari digi

Niveluri de salarizare deja aflate în plată în sectorul bugetar generează în această periodă o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul bugetar, spun investitorii autohtoni.

IMPRUMUTURI PINA LA SALARIU

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) apreciază că punerea în discuţie publică a viitoarei legi de salarizare unitară în România se face în condiţiile unor distorsiuni generate de măririle administrative, arbitrar operate în anul 2016 şi anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupaţionale, potrivit unui comunicat al organizației de miercuri. Investitorii autohtoni spun că textul de lege conține prevederi care ”sfidează atât realităţile economice, cât mai ales pe cei angajaţi în mediul privat, în mod deosebit pe cei din industria românească, cu capital autohton”.

”Niveluri de salarizare deja aflate în plată în sectorul bugetar generează în această perioda o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificării individuale dobândite de aceştia în ani de activitate”, spune Piarom.

Asociația avertizează că ”reducerea activităţii sau chiar încetarea acesteia în companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi plătite în sectorul bugetar vor reduce încasările la bugetul de stat”.

PIAROM cere realizarea unui ”studiu aprofundat asupra influenţei acestei reglementări asupra salarizării în domeniul privat”.

Majorările salariale din sectorul public ”ar trebui să urmeze adoptării de măsuri de reorganizare/ eficientizare a structurilor instituţiilor publice, ministerelor, agenţiilor şi administraţiei locale”.

Ignorarea consecinţelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neînţeles, în condiţiile în care companiile cu capital autohton, angajatoare a peste 2/3 din totalul salariaţilor, vor fi cel mai grav afectate.

Un articol apărut miercuri pe cursdeguvernare.ro arăta că două din cele trei de milioane de angajați din sectorul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Salariul mediu brut pentru un angajat din administraţia publică (ministere, autorități centrale, instituții subordonate acestora, etc) a crescut spectaculos în luna februarie, ajungând la valoarea de 1.116 euro pe lună, dublu faţă de cât câştigă un angajat din mediu privat, potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri