Piaţa auto din România s-a întors în anii 90. Trei maşini din patru au fost cumpărate la mâna a doua în 2013

Data publicării:
masini-7

2013 a fost al şaptelea an în care vânzările de maşini au scăzut. Criza financiară şi măsurile neinspirate luate de Guvern au adus pe străzi mai multe autoturisme la mâna a doua, poluante şi consumatoare de mulţi bani, pentru că au nevoie des de reparaţii. Necazul multora înseamnă însă bucuria celor puţini: service-urile auto au numai de câştigat.

Românii nu au mai avut bani şi au cumpărat anul trecut sub 60.000 de autoturisme noi, vânzările maşinilor rulate crescând cu 27%, la 222.000. Din patru, doar una a fost cumpărată de particulari, restul de către companii.

Nici celebrul program Rabla, prin care au fost vândute 13.000 de maşini noi, nu a reuşit să resusciteze industria. Înmatriculările au scăzut per total cu 13%, sub pragul de 60.000 de autoturisme, nivel la care piaţa auto se regăsea doar în anii '90.

Dealerii auto intervievaţi de Digi24 sunt sceptici în privinţa viitorului şi se aşteaptă cel mult la o stagnare în 2014.

În mod firesc, maşinile second-hand sunt tot mai multe. 222.000 de autoturisme folosite au intrat în România anul trecut, cu 27% mai multe decât în 2012. Cei care au economisit bani când au cumpărat maşina au avut însă mai mult de plătit, la service-uri, pe desele reparaţii.

Datele oficiale arată că aproape jumătate din maşinile la mâna a doua înmatriculate anul trecut în România sunt mai vechi de zece ani. Cele mai căutate maşini rulate aparţin Volkswagen, Opel şi Ford.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri