Piața terenurilor, la pământ

Data publicării:
teren casa

Terenurile din Moldova şi Dobrogea s-au ieftinit cu până la 80 la sută în ultimii cinci ani. Este cea mai mare scădere de preţuri la nivelul ţării. Ceva mai ferite de ieftiniri au fost terenurile din Oltenia, Muntenia şi Transilvania. Scăderile preţurilor la terenuri nu au trecut, în general, de 70 la sută. Bucureştiul nu a scăpat nici el. Terenurile din Capitală se vând acum la preţuri cu peste 60 la sută mai mici faţă de cele din 2008.

Terenurile din Iași au fost cele mai lovite de criză: prețurile sunt cu 79 la sută mai mici față de cele de acum cinci ani, arată datele firmei de evaluare Darian, citate de Economica. Și alte orașe din regiunea Moldovei, precum Bacău și Suceava, au raportat scăderi semnificative, de 71 la sută, respectiv 66 la sută. O situație similară este și în Constanța, unde terenurile s-au ieftinit cu 74 la sută între anii 2008-2013.

La polul opus se află terenurile din Miercurea Ciuc, Galați sau Bistrița Aici, terenurile și-au pierdut circa 30, respectiv mai bine de 40 la sută din valoarea de tranzacționare în ultimii cinci ani.

Analiștii imobiliari spun că segmentul terenurilor a fost cel mai intens supus boom-ului între 2006 și 2008, iar prețurile au urcat la un nivel exagerat. Criza a înghețat tranzacțiile pe acest segment, așa că prețurile au scăzut foarte mult.

„Toată lumea cumpără terenuri, ceea ce a dus la amplificarea boom-ului, între timp s-a ales toată lumea s-a ales cu terenuri, cele mai multe erau cu scop speculativ, între timp a venit criza, s-a terminat cash-ul, terenurile au rămas în proprietatea noilor proprietari, iar cererea a scăzut”, explică Daniel Crainic, specialist în piața imobiliară.

Și în ultimul an scăderile au fost semnificative. Cele mai afectate au fost orașele Râmnicu Vâlcea și Ploiești, unde prețurile la terenuri s-au redus cu peste 10 la sută. Prețurile terenurilor din București au scăzut nesemnificativ, cu 1 la sută, pe când cele din orașele Miercurea Ciuc, Galați și Craiova s-au păstrat la același nivel de acum un an.

În condițiile în care piața nu dă semne de revenire, proprietarii de terenuri nu au decât două variante: să le păstreze în următorii ani sau să înceapă să investeastă în ele.

Deşi ar trebui să reprezinte unul din motoarele economiei, construcţiile sunt în picaj în România. Volumul construcţiilor a scăzut cu 7 la sută în prima jumătate a anului, indică Institutul Naţional de Statistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri