Sari la conținut
News Alert

Piedici în calea specialiștilor IT

La 23 de ani, Marian Goia lucrează la un proiect care ar putea schimba viaţa persoanelor cu deficienţe de auz. Împreună cu un coleg şi-a propus să creeze o brăţară care traduce sunetele din jur prin vibraţii. Pentru realizarea prototipului ar avea nevoie de cel puţin 20.000 de euro, iar tinerii se gândesc să scoată produsul pe piaţă în Statele Unite ale Americii, acolo unde există mai multe programe pentru finanţarea inovaţiilor din IT.

„Lucrăm şi în altă parte şi punem banii din buzunar. Am încercat să contactăm investitori locali, dar nu sunt atât de deschişi la a face nişte deal-uri cât de cât corecte şi pentru noi, şi pentru ei. Am înţeles că fonduri europene noi nu putem accesa fiind un start-up pe inovaţie şi tehnologie”, spune Marian Goia.

Într-un domeniu aflat într-o continuă schimbare, specialiştii din IT nu pot aştepta ani întregi pentru a-şi lansa un produs, pentru că acesta poate deveni rapid... învechit. Un lucru pe care ar trebui să îl înţeleagă în primul rând autorităţile, admite fostul ministru al IMM-urilor, Florin Jianu.

„Ministerul Economiei mi-a spus că trebuie luat un aviz de la Ministerul Agriculturii şi eu am întrebat: De ce?! 'Pentru că e cu incubatoare'. Şi le-am spus păi nu e cu ouă, e de business”, a povestit Florin Jianu, spre amuzamentul audienței prezente la un forum. „În această dinamică a mediului IT să aştepţi trei sau cinci ani de zile înseamnă, de fapt, pierderea afacerii și pierderea aplicării în economie”, a adăugat fostul ministru.

Pentru a încuraja tinerii sa îşi deschidă propria afacere, Patronatul Tinerilor Întreprinzatori vrea introducerea în noul Cod Fiscal a impozitului zero timp de doi ani în cazul acestora, dar şi înfiinţarea unei agenţii speciale pentru antreprenoriat.