Plățile cu banii jos, limitate de luna viitoare

Data publicării:
bani 3-1

Din 9 mai, dacă vă vindeţi casa, maşina sau orice alt bun şi obţineţi pe el mai mult de 50 de mii de lei nu veţi mai putea primi banii cash, în mână. Toate tranzacţiile trebuie făcute prin intermediul băncilor, care le vor taxa. Comisionul merge până la 0,2% din sumă.

Aurelian Dochia, analist economic: Unul dintre scopurile legii este şi combaterea evaziunii fiscale şi în mod normal plăţile care nu sunt făcute cu numerar pot fi mai uşor urmărite. Cel care face o plată prin sistemul bancar de exemplu ştie că această plată lasă o urmă şi nu-şi permite să nu plătească taxele şi impozitele care sunt legate de acest transfer.

Probleme apar în special la sate, unde sunt foarte puţine sucursale ale băncilor.

Discuție reporter-sătean:

- O aberaţie, nu e bine pentru noi, la ţară, legea asta nu e bună. Adică stau eu să ma duc, să plătim transport, şi aşa e sărărcie în ţara asta.

- Unde ai banca cea mai apropiată?

- La Olteniţa

- Până la Olteniţa, câţi kilometri sunt până acolo?

- Păi 20.

- 20 de kilometri, doar ca să-ţi faci un cont.

- Da, păi să facă atunci bănci în fiecare comună, dacă vrea aşa Guvernul.

Se plafoneaza la 10.000 de lei, respectiv 2.260 de euro, și plățile pe care persoanele fizice le fac firmelor. De exemplu, dealerul auto vă va cere, din 9 mai, ca maşina pe care o cumpăraţi de la el să o achitaţi printr-un transfer bancar.

Cei care vor face plăți cash riscă amenzi de 10 la sută din suma care depăşeşte acest plafon.

De exemplu, dacă vă cumpăraţi din târguri o maşină pe care daţi 12.000 de euro, adică peste 52.900 de lei, bani gheaţă, veţi plăti 10% din 2.900 de lei, adică 290 de lei.

Limitate vor fi şi tranzacţiile dintre firme, care vor putea face plăţi sau vor putea încasa bani cash de la alte companii în limita a 5.000 de lei pe zi.

Dacă în statele din nordul Europei sunt ani de zile de când cardul a luat locul tranzacţiilor cu banii jos, în România lucrurile stau exact pe dos.

Anul trecut, românii au scos de la bancomate peste 122 de miliarde de lei, în creştere faţă de 2013. Şi asta pentru că cei mai mulţi preferă să plătească pentru bunuri şi servicii cu banii jos. Au folosit cardul direct la comercianţi pentru plata a doar 23,5 miliarde de lei, o sumă de 5 ori mai mică.

Italia a limitat tranzacţiile în numerar la 1.000 de euro pentru rezidenți încă din 2011. În Spania sunt interzise, încă de acum 3 ani, tranzacțiile în numerar care depășesc 2.500 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri