Ploi abundente = recolte bogate pentru România. De ce nu se va ieftini totuşi pâinea

Data publicării:
granar

Mircea Presecan este director în cadrul Cerealcom, firmă ce administrează 13.000 de hectare de grâu în Dolj. Speră că anul acesta îi va aduce o producţie bună de cereale, asemănătoare cu 2011 - un an record pentru agricultura românească. Recunoaşte însă că utilajele şi tehnologia folosite acum îl ajută să nu mai depindă atât de mult de vreme. „Producţia este foarte bună din punct de vedere calitativ, iar din punct de vedere al cantităţii - la fel de bună ca în 2011. Faptul că avem această tehnologie ne permite să recuperăm oarecum din carenţele naturii... sau ceea ce nu ne ajută Dumnezeu câteodată”, spune directorul Cerealcom.

Anul trecut, seceta a adus companiei pagube de aproximativ 20 milioane de euro. Anul acesta însă, povestea nu se va mai repeta: analiştii europeni spun că fermierii români vor avea o recoltă de cereale de 17,4 milioane de tone, cu 3 procente mai mare faţă de cea a Italiei, unul dintre cei mai importanţi producători ai Europei. Ei mizează pe o producţie de grâu cu 2 milioane de tone mai mare decât anul trecut.

Paradoxal, deşi recolta va fi peste aşteptări, supraproducţia nu va ieftini pâinea. „Preţul pâinii nu ţine doar de grâu. Preţul pâinii este făcut de brutari şi morari, sau de brutari în general, pe baza preţului la faină. Dar trebuie să ţinem cont şi de creşterile salariale din fiecare domeniu, dar şi de creşterea preţului la energie electrică”, detaliază Mircea Presecan.

În medie, un român consuma 98 de kilograme de pâine pe an.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri