Postul de viceguvernator BNR, disputat de partide

Data publicării:
BNR-1

Liviu Dragnea le-a cerut şefilor celor două camere să dea startul procedurii de numire a unui nou viceguvernator BNR.

Dacă se vor înţelege cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un Birou Permanent Reunit va fi convocat chiar luni, în Parlament. Urmează apoi să fie stabilit un calendar de lucru, dar unul care nu le va încurca planurile de vacanţă aleşilor. Comiisile de buget-finanţe, oricum reveneau la muncă spre finalul lunii august, doar că, de această dată, vor avea o sarcină în plus - vacantarea postului de vice guvernator laBNR şi audierea noilor candidaţilor.

Procedura va fi încheiată prin vot al plenului reunit.

Vasile Blaga - copreşedintele PNL: „Ni se cuvine nominalizarea, sigur ca da. Există un algortim parlamentar care a functionat intotdeauna şi s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum”.

Având majoritate la Camera Deputaţilor şi bazându-se pe sprijinul partenerilor din Parlament, PSD revendică de asemenea postul. Consideră că e cel puţin loc de negocieri. Asta în condiţiile în care al doilea post de viceguvernator e ocupat de Liviu Voinea, numit tot la propunerea social-democraţilor.

Liviu Dragnea - preşedintele PSD: „Dar ce BNR-ul e o instituţie a PNL-ului? Nu există în lege prevăzute locuri pentru grupurile parlamentare. Şi noi vom propune sau vom susţine pe cineva care să aibă o pregătire pentru acest post, care este unul foarte important.”

Anterior, parlamentarii UDMR au susţinut la vot de mai multe ori - propunerile PSD. În lipsa unor propuneri oficiale, acum se rezumă să se declare mulţumiţi că propria lor candidată, Agnes Nagy şi-a reînnoit de două ori mandatul de membru al Consiliului de Administraţie BNR, în 2004 şi în 2009.

Kellemen Hunor - preşedintele UDMR: „PSD şi PNL trebuie să ajungă la înţelegere până la urmă. Important este să fie un om profesionist”.

Bogdan Olteanu a fost susţinut de PNL în funcţia de viceguvernator ultima dată în 2014. Postul a rămas însă vacant după ce fostul guvernator a fost acuzat de fapte de corupţie în 2008, înainte de a intra în conducerea Băncii Naţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri